Helyi közélet

2011.12.19. 18:29

Hajléktalanok karácsonya Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A kazincbarcikai városvezetés nemcsak az idősekre, nagycsaládosokra, nehéz helyzetben élőkre, hanem a fedélnélküliekre is gondol a közelgő karácsonyi ünnepek kapcsán.

Kazincbarcika - A kazincbarcikai városvezetés nemcsak az idősekre, nagycsaládosokra, nehéz helyzetben élőkre, hanem a fedélnélküliekre is gondol a közelgő karácsonyi ünnepek kapcsán.

A legfrissebb statisztikák szerint országszerte akár több tízezer is lehet azoknak a száma, akik fedél nélkül töltik az ünnepeket. Nekik a karácsony mást jelent, mint a családban élőknek. A „szeretet ünnepe” a nappali melegedőkben, az éjjeli menedékhelyeken, vagy sok esetben a rideg, hideg utcán, kapualjakban olyan mély sebeket tép fel, mely még nehezebbé teszi az amúgy sem könnyű hétköznapokat.

Kazincbarcikán ismét teljes kapacitással üzemel az otthontalanok ellátására szakosodott szociális intézmény, hetek óta szinte folyamatosan 70-80 hajléktalan tartózkodik benn.

- Szinte állandósult a 80 fő körüli létszám, ami azt jelenti, hogy a fedélnélküliek közül egyre többen választanak valamilyen ellátási formát nálunk - mondta István Zsolt, az Éjjeli Menedékhely vezetője. - Ez részben az utcai ellátás hatékonyságát mutatja, hiszen ilyenkor mindig felhívjuk az ellátottak figyelmét arra, hogy nálunk meleget, ágyat és fedelet is kaphatnak. Részben viszont arra a szomorú jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy egyre többen kerülnek ki az utcára. A legnagyobb veszélyben a „friss” hajléktalanok vannak, hiszen ők még nem rendelkeznek olyan túlélési stratégiákkal, amelyek átsegíthetnék őket a legnagyobb nehézségeken. Sajnos egyre több nő kerül az utcákra, néhány éve szinte még nem is volt a városban, mára azonban nálunk is jó néhányan vannak – mondta István Zsolt.

A város önkormányzata az előző évekhez hasonlóan idén is felkereste az Éjjeli Menedékhelyet és valamennyi ott tartózkodónak ünnepi csomagot nyújtott át Klimon István alpolgármester Csősz Béláné igazgató társaságában.

- Nem tehetünk úgy, mintha ez a jelenség nem létezne és figyelnünk kell azon embertársainkra is, akik gyakran önhibájukon kívül kerültek ebbe a nehéz helyzetbe. Sokuk élete sajnos nem vett jobb irányt az elmúlt 3-4 évben sem, ezért is fontosnak tartjuk ezen szociális ellátási forma folyamatos biztosítását és a személyes odafigyelést a hajléktalanokra – mondta az alpolgármester. A kazincbarcikai Nappali Melegedő és Éjjeli Menedékhely az ünnepekre külön készül. Pályázati pénzből és jó szándékú vállalkozók, magánemberek adományából minden ünnepnapon közös főzéseket tartanak, december 22-én pedig egy karitatív szervezet tart ételosztást a fedélnélküliek között. Így a karácsony a hajléktalanok számára is ünnep lesz, csak egy kicsit más, mint azoknak, akik családjukkal, szeretetben, meghitten tölthetik ezeket a napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában