Helyi közélet

2011.12.04. 14:25

Főtér:közösség is tervezi

Miskolc - Ilyen még nem volt Miskolcon: közösség tervezte a Főteret.

Miskolc - Ilyen még nem volt Miskolcon: közösség tervezte a Főteret.Érdekes kísérletbe fogott a miskolci városvezetés. A Szent István tér Miskolc egyelőre nem így nevezett, de valódi Főtere a városházával szemben – áttervezését civil közösségek segitségével indítja el. Megnyitottak egy internetes jelentkezési lehetőséget, ahol civil szervezetek jelentkezhettek, és a delegáltjaikból álltak össze a munkacsoportok, akik három délutánon át vettek részt egy következetesen felépített közös tértervezési munkában.

Kivételes adottságok

A kezdeményezés súlyát, jelentőségét az is jelzi, hogy esténként Kriza Ákos polgármester is ellátogatott a csapatokhoz, a város főépitésze, Rostás László és Lengyel Katalin, a városfejlesztési kft. vezetője végig résztvettek a munkában. Nem panasznap vagy mindenki mondja a magáét tipusú összejövetelek voltak ezek, ahol a résztvevők rögeszmésen hajtogathatták az ötleteiket, hanem kollektív munkára voltak késztetve a résztvevők – amit igen jó hangulatban és abszolút demokratikus módon hajtottak végre. Nyugodtan mondható, hogy példát is mutattak arra, aminek az ellenkezőjét látjuk a hazai politikai életben. Rostás László főépitész arról beszélt, hogy nagyon sokszor próbálták megtervezni már ezt a teret, de soha nem jutott el város a megvalósitáshoz. Pedig a tér adottságai igen értékesek: az Avas látványa, rajta az ősi avasi templommal, a Szinva jelenléte, mindez összekötve térben a hajdani főtérrel (ami a mostani Városháztér volt) és a városházával.

„Nagyjából 4 milliárdra számítunk”

– Nincs is ilyen egybefüggő, a főtér kialakítására alkalmas területünk a belvárosban – van sok terünk, sokféle karakterrel, de egyik sem meghatározó. Sajnos, a jelenlegi szabályozási terv nem alkalmas arra, hogy valóban méltó főtér jöhessen létre, mert sokkal inkább arra készült, hogy egy plazát meg egy szállodát jól el lehessen helyezni ott – jegyezte meg a főépitész – egy derékszögben kanyarodó Szinvával megfejelve. Lengyel Katalin arról beszélt, hogy hol tart a főtér-pályázat, milyen esélyeink vannak, hogy pénz is legyen a megvalósitásra. Nagyjából négymilliárd körüli összegre számíhat még a város, amelyre az új pályázati lehetőség várhatóan tavasszal nyílik meg. Addig kell megfelelő tervekkel rendelkeznünk – ezek természetesen nemcsak a főtérre terjednek ki.

Nemcsak a térre kell

Az összegből futnia kellene az avasaljai közlekedési rekonstrukcióra, a Bartók tér rehabilitációjára, a Sétálóutca meghosszabitására a Bartók térig, a Szinva parti sétány kiépítésére, belvárosi zöldterületrehabilitációra, a Kossuth és Rákóczi utcák rekonstrukciójára, az Avasi kilátó felújítására, az avastető rendbetételére és a volt Arany János utcai trafóházból egy „Trafó kulturkocsma” létrehozatalára. A Patak utcai munkálatok már megkezdődtek.

A főtér egyik érdekessége, – mondta Szőke László osztályvezető – hogy itt soha nem volt tér, ez az itt lévő épületek lebontásával kialakult terület, amit azután úgy ahogy fejlesztgettek. Azt is sokan tudják, hogy a gesztenyefás hátul például egy óvoda udvara volt még a hatvanas évek elején.

ÉM

Maradj Miskolcon

A Maradj Miskolcon alapítvány indítványozta először nyilvánosan is, hogy a főtér eddigi terveivel ellentétben olyan tervek készüljenek, amelyek figyelembe veszik, mit akarnak a városlakók, milyen élet alakult ki ott spontán módon, kik és miért szeretik ezt a helyet. Az alapítvány is részt vesz a tervezési munkában az Észak Magyarországi Informatikai Klaszter partnerségével.

Cikksorozatot írunk

A tervezési folyamatból cikksorozatot írunk: nyomon kisérjük az egész közös munkát egészen odáig, mi születik meg majd a végén az ötletekből. Most elsőként a közösségi tervezési workshop három napján elhangzottakkal foglalkozunk, majd megszólaltatunk épitészeket is.


Miskolc - A résztvevők többsége történelmi pillanatnak nevezte, hogy a városvezetés közösségi tervezésre hívta a lakosságot - olvasható a miskolci polgármesteri hivatal közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában