Helyi közélet

2011.12.30. 18:11

Feljelentette Miskolc az internetes oldalt

Miskolc - Villamostender-ügy: levelet írt a miskolci jegyző a magyarleaks oldalnak.

Miskolc - Villamostender-ügy: levelet írt a miskolci jegyző a magyarleaks oldalnak.

Feljelentést tett a miskolci önkormányzat az atlatszo.hu/magyarleaks internetes oldal ellen, tudtuk meg Dobos Tímeától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől.

Arról csütörtökön számoltunk be, hogy az oldalra valakik feltöltöttek több dokumentumot, amelyek a Zöld Nyíl villamosprojekt villamosbeszerzésére kírt negyedik közbeszerzési eljárásával kapcsolatosak. Többek közt a tendert bíráló bizottság jegyzőkönyvét, és azt az önkormányzati döntésről szóló előterjesztést, amelyet zárt ülésen tárgyalt a miskolci közgyűlés.

Az ügy előzménye röviden: a miskolci önkormányzat a Ganz Skodát hozta ki győztesnek, azaz ők szállíthatnának 31 villamost a megyeszékhelynek. A döntést azonban megfellebbezték a vesztes cégek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Az ügyben azt is beszélik – és ezt hivatottak igazolni a most nyilvánosságra került dokumentumok – hogy az önkormányzat döntése nem volt megalapozott, a szakemberek (például független mérnökök) szerint a Skoda irreálisan alacsony árat kér a villamosok karbantartásáért, referenciája pedig nem elfogadható.

A fellebbezéseket a KDB a napokban tárgyalta, január közepén hozzák döntésüket nyilvánosságra.

Válaszlevél...

Tegnapi cikkünk megjelenését követően jelent meg a magyarleaks oldalán a szöveg, amely arra utal, hogy levelet kaptak a miskolci jegyzőtől.

„...az iratok eltávolítására szólít fel. A levél szóhasználata a pártállami időket idézi, büntetőjogi következményekkel fenyeget.”– olvasható a honlapon. Hozzáfűzik: „a jegyző szerint azzal voltunk jogsértőek, hogy egy zárt ülésre előterjesztett, “Nem nyilvános” jelölésű anyagot hoztunk nyilvánosságra. Ki kell, hogy ábrándítsuk a jegyző urat. A zárt ülés és a nem nyilvános jelölés csak azt jelenti, hogy (talán) jogszerűen tagadhatná meg az iratok kiadását, ha tőle kértük volna. De ha már nálunk vannak ezek a közpénzek felhasználására vonatkozó, közérdekű adatok, akkor bizony azokat teljesen szabadon oszthatjuk meg a nyilvánossággal. Merthogy ezt egyetlen törvény sem tiltja. (...) Az pedig végtelenül szomorú, hogy húsz évvel a rendszerváltás után egy visszaélésgyanús ügylet dokumentációjának nyilvánosságra kerülésére úgy reagál egy helyi önkormányzat, hogy fenyegetni kezdi az újságírót.”

Ezt követően kérdeztük Dobos Tímeát, aki úgy reagált: a feljelentést megtették.

ÉM-HM


„Hol vannak az iratok?”

Portálunk és lapunk a villamos közbeszerzés ügyben Tompa Sándor MSZP-s önkormányzati képviselőtől kapott levelet tegnap. Írta, javasolja, hogy kérjük el hivatalosan a teljes anyagot, mellékletekkel együtt. Ugyanis az történt, hogy az előkészítés előrehaladtával „elkoptak” a mellékletek, újak kerültek fel, mások pedig eltűntek.

Szerinte az, ami az atlatszo.hu-n fenn van, nem a végleges anyag! A mérnökök és a közbeszerzési tanácsadó különvéleménye pedig eltűnt. Ahhoz, hogy tisztán lássanak a város lakói, követelni kell, hogy a teljes dokumentáció legyen fenn vagy a város vagy a Zöld Nyíl honlapon. Ekkor lehetne kisilabizálni, összerakni a történetet, hogy mi történt a birálóbizottság ülésén, a Zöld Nyil Projektirányitó Bizottságon, a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottságban és végül a közgyűlésben!


Miskolc - Az internetre felkerültek a villamosprojekt titkos dokumentumai, mi is megtaláltuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában