Helyi közélet

2011.12.21. 19:33

„Ki kell hagyni a politikát”

Miskolc - Miskolc új honlapján a tíz legérdekesebb látványosság között nem szerepel a Látványtár.

Miskolc - Miskolc új honlapján a tíz legérdekesebb látványosság között nem szerepel a Látványtár.

Lapunk, az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agorán szerveződött az a fórum, amit szerda délután tartottak, és aminek az volt a célja, hogy megtalálja a megoldást arra, hogy miként lehetne Miskolcon tartani a Lézerpont Látványtárat. Elöljáróban Barna György, a látványtár tulajdonosa elmesélte, hogyan jött létre a tíz kiállítást magában foglaló gyűjtemény. Mint elmondta, a legfőbb célja az, hogy gyűjteménye a halála után is egyben maradjon. Azt szeretné, ha ez Miskolcon történhetne meg, de ha erre nincs lehetőség, akkor kénytelen lesz eladni annak, aki garantálni tudja a gyűjtemény egyben tartását. A kiállításokat négy évvel ezelőtt építették meg, az ötleteket saját pénzből finanszírozzák. „Nem kérek pénzt, egy fillért sem kérek hozzá”, mondta még, majd elmondta még: a gyűjtemény fenntartása évente 3-4 millió forintba kerül, ezt a saját vállalkozásaiból finanszírozza, de találni szeretne neki egy olyan helyet, ahol halála után egyben maradhatnak.

F. Nagy Zsuzsa, a környezetvédelmi kérdésekben már bizonyított civil ismertette, milyen módszerek léteznek a nyomásgyakorlásra, ha ezekre lenne szükség. Mint elmondta, sokáig ő maga sem tudta, milyen kincset jelent a gyűjtemény. „Szeretném, ha Miskolcon maradhatnak a látványtár”, tette hozzá. A politikát el kell kerülni, onnan segítség nem várható, önös céljaira használná ki a dolgot, mondta Kerék István, az egyik hozzászóló, aki néhány fős delegációt vezetne polgármesterhez, hogy megpróbáljon vele szót érteni. Meghívná a látványtárba, hogy a saját szemével győződhessen meg róla, Miskolcnak szüksége van ilyen attrakciókra. Felvetette még: ha Miskolcon nem lehet zöld ágra jutni, a környező kisvárosban bizonyosan örülnének neki. „Van olyan elképzelés, hogy szomszéd városban helyet kapna, de itt lenne a legjobb”, válaszolta Barna György.

Ingyen, egyben

Kaló Emil azt szeretné, ha külföldiek jönnének ide, és nem neki kellene külföldre mennie, ha látni szeretné a kiállítást. Most jött rá, milyen jó a gyűjtemény, értéke a városnak, ha jönnek vendégek a fesztiválokra – ha lesznek, – ide kell elhozni őket, fejtette ki. Egy újabb hozzászóló szerint azért idegenkedhet a városvezetés a gyűjteménytől, mert mindenhol a retrokiállítást mutogatták, és ennek alapján ítélhetik meg. Ötlete: belvárosban üzletet bérelni, és bemutatni a látványtárat ingyen, hogy az emberek lássák, mi minden van itt. Barna György erre reagálva elmondta, többször felajánlotta tárgyait, például a régi OTP előterébe, de a kutyát se érdekelte. Kérdésként hangzott el: Mit várunk a várostól? Egy hely kell, ahová átköltözhet? Miért lett ez ilyen sürgős?

„Nem Kriza Ákos polgármester próbatételének szántam, de négy év kudarca után elérkezett az idő, hogy valamit kezdeni kell vele”, válaszolta Barna György. Nem kerülne pénzbe: helyet kellene találni neki, az optikatörténeti kiállítás például elférne a Science Múzeumban, a többinek a Diósgyőri vár körül lehetne helyet találni.

Javaslat hangzott el Kanyog Miklóstól: nyitni kell a város felé, elfogadható árú belépővel kell bevonzani az érdeklődőket, míg meg nem ismerik a miskolciak a látványtárat, Egy tanárnő javaslata: a diákokat kell megszólítani, ezzel tömegeket állíthat maga mögé a látványtár. Rajzpályázatot írhatna ki, az egyetem kulturális antropológia szakos hallgatóit is odacsábíthatná, a kész csomagot a városvezetés elé lehetne vinni. Sternáder Sándor szerint feje tetejére kellene állítani a kommunikációt, az interneten keresztül kell megfogni a gyerekeket.

Az egybegyűltek végül abban maradtak, hogy januárban folytatják az ötletbörzét.

ÉM-SZP


Miskolc - Barna György, a Lézerpont Látványtár tulajdonosa méltó helyen szeretné tudni gyűjteményét, aminek fenntartása egyre nagyobb terhet jelent, amit viszont sokan szeretnének megmenteni Miskolc számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában