Helyi közélet

2011.12.24. 15:07

Csuhéból és vesszőből is

Miskolc - Jó százötven évvel forgatja vissza az idő kerekét Török Eszter, és készít alternatív karácsonyfát.

Miskolc - Jó százötven évvel forgatja vissza az idő kerekét Török Eszter, és készít alternatív karácsonyfát.Az 1800-as évek közepén magyar udvarházakban állítottak először karácsonyi piramisfát. A farönk alapú, vékony törzsű fa kialakításánál a vékonyabb és egyre rövidebb deszkákat keresztbe rögzítették a függőleges elemhez. Az így kialakított piramisformára emlékeztető fát elsősorban diókkal díszítették.

Ez adta az ötletet ahhoz a fához, amelyet az idén állít a család, és amelyet saját kezűleg készítek el – meséli Török Eszter miskolci csuhéműves. Jön a gúlafa – A fa alapja itt is farönk, de a mogyoróvessző abroncsokra tekert csuhé miatt ez egy zártabb forma, mint amilyen az eredeti piramisfa lehetett. A díszítéshez szalmafigurákat, kerámiafüggőket és mézeskalácsot használok. A tervem, hogy újra divatba hozzam a régi hagyományokra támaszkodó természetes ünnepi „kellékeket”, beleértve a karácsonyfát is – magyarázza az alkotó.

Eszternek nem az első alternatív fája, az elmúlt évben egy kisebb méretű, csillámokkal szórt, festett fából készült, a hagyományos zöld fenyő formájára hajazó ünnepi fát csinált, amit teamécsesek, sógyurmafigurák, szalmadíszek ékesítettek. A jövő évi kreációval is elkészült már elméletben: egy hatalmas papírgúlát von be sűrűn, felfelé csökkenő méretű fenyőtobozokkal. A piramisfát tehát egy gúlafa követi majd az alternatív karácsonyfák sorában.

- ÉM-PR -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában