Helyi közélet

2011.12.25. 16:13

Arcok a megyéből: Csetneki József iskolaalapító

Sárospatak - Az ember, akinek tulajdonképpen minden fontos.

Sárospatak - Az ember, akinek tulajdonképpen minden fontos.

Csetneki József elsősorban képzőművész, tanár, iskolaalapító, közéleti ember, lovas hagyományőrző, állatgyűjtő és családapa. Mindez azért, mert amikor arról kérdezem, ezek közül melyik a legfontosabb, akkor kiderül, hogy mindegyik.

Szűk baráti körben iskolaalapítónak szoktam nevezni magam, hiszen két iskolát is alapítottam Sárospatakon – mondja Csetneki József. – Azon a Sárospatakon, amely nekem választott lakóhelyem, nem itt születtem. Mégis ezt a várost választottam, hiszen annak idején nagyon sok olyan dolog volt, ami nagyon tetszett ebben a városban. Az iskola tehát nagyon fontos nekem, az, hogy a 650 diákot foglalkoztató Art-Ért Művészeti Iskolának biztosítsam a szakmai, erkölcsi és anyagi hátterét. Az évek során az iskola köré sikerült egy kiváló művészekből álló holdudvart teremteni, akikkel együtt 2000-től egy művészeti szabadiskolát működtetünk nyaranta Sárospatakon. 2008-tól egészen eddig az évig csináltam a városban az Art-Ért Galériát, amelyet a jövőben is meg fogunk oldani valahogy, mert meggyőződésem, hogy Sárospatakon kell egy hely, ahol a kortárs művészek is meg tudják mutatni magukat. Fontos, hogy a városban a közművelődési tanács tagjaként részt kérjek és kapjak abból, hogy véleményünk, koncepciónk legyen Sárospatak kulturális életéről. Fontos, hogy egyre több kiállításon tudjak részt venni képzőművészként, akár egyénileg, akár csoportosan.

Nemrégiben Tiszaújvárosban volt önálló tárlatom, januárban pedig Miskolcon lesz. Fontosak számomra az állatok, a két kutyánk, a két macskánk, a papagájaink és a lovam, akinek révén egyre mélyebbre ásom magam a lovas hagyományőrzés rejtelmeibe. És természetesen nagyon fontos számomra a család, a legidősebb fiam már egyetemre jár, a középső fiam most fog érettségizni, a lányom pedig most kezdte a tanulmányait a református gimnáziumban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában