Helyi közélet

2011.12.01. 20:20

AIDS Világnapja: A veszély megyénkben is valós

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben mi a helyzet az AIDS és a HIV terén? - ez volt a mi kérdésünk az AIDS Világnapján.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben mi a helyzet az AIDS és a HIV terén? - ez volt a mi kérdésünk az AIDS Világnapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára az AIDS Világnapját minden év december elsején tartják. Ha máskor nem, ilyenkor szembesülhetünk a riasztó számokkal: becslések szerint 34 millió ember élt HIV-fertőzéssel 2010-ben a Földön; 2,7 millióan fertőződtek a vírussal, és 1,8 millióan haltak meg AIDS-ben a múlt évben. Jóllehet hazánkban a regisztrált HIV-fertőzöttek száma 1985-től ez év harmadik negyedévéig alig haladta meg a kétezret, s közülük mindössze 33 a megyénkbeli HIV-pozitív magyar és külföldi, a hivatalos számok mellett levő megjegyzésre sem árt figyelnünk: az adatok nem tartalmazzák az anonim és az ismeretlen HIV-pozitív személyeket.

Az Unióban is nő

S bár nem a mi kontinensünk a legérintettebb, az újonnan diagnosztizáltak száma tavaly az Európai Unió területén is emelkedett (5 százalékkal) az előző évihez képest, s a fertőzöttek 11 százaléka a 15-24 éves! A fertőzésnek a homoszexuális populáció volt leginkább kitéve, ugyanakkor a fertőzöttek egynegyede heteroszexuális kapcsolat révén fertőződött, s 15 százalékuknál nem volt ismert a fertőződés módja, tájékoztatott dr. Asztalos Ágnes megyei tiszti főorvos.

Kéz a kézben

A fertőzés terjedésének egyik módja az intravénás droghasználóknál a közös tűhasználat, erősítette meg a Miskolci Drogambulancia vezetője, Juhászné Czeglédi Tünde. Márpedig, azt tapasztaljuk, hogy bár csökkent a heroin- és kokainhasználók száma, viszont az egyre „divatosabb” dizájner drogokat egyre többen intravénásan juttatják be a szervezetükbe. A tűhasználók pedig nemigen törődnek azzal, hogy a használt tűk ne kerüljenek illetéktelen kezekbe: játszóterek bokrai alatt, olykor lépcsőházakban tömegével találnak belőlük.

A Miskolci Drogambulancia tűautomatájából évente 10 ezer tű fogy, az úgynevezett alacsony küszöbű ellátás keretében további 3-4 ezren szerzik be tőlük. (Ugyanakkor tudjuk, hogy a gyógyszertárakban is hozzá lehet jutni, úgyhogy a tűfogyás regisztrált száma nem igazán mérvadó.)

A Drogambulancián évente egyszer tartanak kampányszűrést a klienseik számára, általában 30-35-en élnek vele. Az ujjbegyből vett minta az ellenanyag szint kimutatására alkalmas, nem a vírus jelenlétét igazolja, de utal a fertőzésre. HIV-fertőzés e körben még nem fordult elő, ám 6 hepatitis-fertőzöttet már kiszűrtek.

A kórokozót igazoló vagy kizáró vizsgálatot megyénkben a Kormányhivatal Népegészségügyi és Szakigazgatási Szervénél lehet kérni.

ÉM-SzK


Megyénkben...

AIDS-vérvételi hely és HIV-tanácsadás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

3530 Miskolc, Meggyesalja u. 12.

Telefonszám: (46) 354-611

Vérvétel: hétfő 8:00-11:30; 12:30-15:00, csütörtök: 12:00-15:00


ADATOK

B.-A.-Z. megyéből 2009-ben 2748 fő (ebből anonim: 669 fő), 2010-ben 2947 fő (ebből anonim: 526 fő), 2011. decemberig: 1917 fő jelentkezett HIV-szűrővizsgálatra

2009-ben és 2010-ben 1-1 HIV pozitív eredményt regisztráltak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában