Helyi közélet

2011.12.27. 13:24

A Látványtár nem kér pénzt...

Miskolc - Barna György egy ideig most nem tárgyal a Látványtár gyűjteményének eladásáról.

Miskolc - Barna György egy ideig most nem tárgyal a Látványtár gyűjteményének eladásáról.

Ennek oka azonban nem az, hogy az önkormányzat partnerséget ajánlott volna számára – hangsúlyozta a Látványtár tulajdonosa. Sokkal inkább az a civil kezdeményezés - folytatta -, amely a gyűjtemény megmentéséért indult (többek közt az Észak-Magyarország Agora-levelezőfórumán – a szerk.)

Mint arról már lapunk többször is beszámolt: Barna György eladná gyűjteményét, mert úgy érzi, a város nem bánik méltó módon a kiállítással. A hír „megnmozdította” a civileket, olyannyira, hogy lakossági fórumot is szerveztek, ahol a megoldást keresték, hogyan menthetik meg Miskolcnak a gyűjteményt. Barna Györgytől megtudtuk: a lakossági fórumon elhatározták, hogy egy munkacsoport alakul, amely előkészíti a polgármester úr hivatalos megkeresését is.

Barna György azt hangsúlyozta: nem tett le az eladásról, nem mondta le az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, de egy időre felfüggesztette azokat. Mint megtudtuk: egy holland magángyűjtő, két német múzeum, és egy dunántúli város is érdeklődik a gyűjtemény egy-egy része iránt.

Mára – úgy tűnik – az ügy túlmutat a városon, országos hír lett a Látványtár megmentése, hiszen a Magyar Televízió kedd reggeli adásában is foglalkoztak ezze, beszélgettek Barna Györggyel. Aki lapunknak újra hangsúlyozta: most sem, és eddig sem kért pénzt a várostól, csak annyit, hogy szüntessék meg a negatív megkülönböztetését. "Hivatalos programokban nem szerepelek, a város honlapján található kulturális kínálatban, kiadványokban sem" - sorolta. Azt is megtudtuk, a Látványtár fenntartása 3 millió forintjába kerül évente, ebből 1,5 millió forint a helyi adó, azaz - fogalmazott Barna György - ez egyelőre csak pénzt hoz Miskolcnak.

F. Nagy Zsuzsa, a munkacsoport tagja elmondta: céljuk az, hogy hosszú távon is elérjék, Miskolcé maradjon a Látványtár, és a város foglalkozzon a gyűjteménnyel. Több témakört is megjelöltek ennek érdekében, januárban újra összegyűlnek a civilek, és akkor már több konkrétum is lesz.

Kérdéseinkkel az önkormányzatot is megkerestük ebben az ügyben: mi a terve a városnak a Látványtárral, tárgyal-e valaki a tulajdonossal, annak érdekében, hogy itt maradjon a gyűjtemény? Dobos Tímea szóvivő azonban szabadságon van, így csak a jövő hétre ígértek választ.

ÉM-NSZR


Miskolc - Miskolc új honlapján a tíz legérdekesebb látványosság között nem szerepel a Látványtár.

Miskolc - Barna György, a Lézerpont Látványtár tulajdonosa méltó helyen szeretné tudni gyűjteményét, aminek fenntartása egyre nagyobb terhet jelent, amit viszont sokan szeretnének megmenteni Miskolc számára.

Miskolc – A képviselők közel 40 napirendet tárgyalnak a decemberi miskolci közgyűlésen, köztük a város jövő évi költségvetési koncepcióját.

Miskolc - „Nem csupán Miskolc, hanem Magyarország kincse is a Látványtár gyűjteménye.”

Miskolc – Civil szerveződés indult a Lézerpont Látványtár gyűjteményeinek Miskolcon tartása érdekében.

Miskolc – Barna György műgyűjtővel készített anyagunk nyomán a Borsod Online Facebook oldalán közvélemény kutatást indítottunk Önök szerint maradjon-e Miskolcon a Lézerpont Látványtár?

Miskolc - Lehet, hogy külföldre kerülnek a Látványtár értékes gyűjteményei.

Miskolc – Barna György műgyűjtő, a miskolci Lézerpont Látványtár és -műhely megálmodója és tulajdonosa megerősítette a Borsod Online azon értesüléseit, mely szerint ha nem talál megoldást a jelenlegi nem éppen rózsás helyzetre, akkor a jövő évben eladó sorba kerül a jelenleg 800 négyzetméteren működő unikális látványtár minden darabja, az optikai eszközöktől a “népszuperen” át a népviseletekig.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában