Helyi közélet

2011.11.21. 19:53

Zöld Nyíl: Csütörtökön döntenek, ki gyártja a villamost

Miskolc - Három villamosgyártó cég van versenyben, kérdés, melyiktől veszi Miskolc a 31 új villamosát.

Miskolc - Három villamosgyártó cég van versenyben, kérdés, melyiktől veszi Miskolc a 31 új villamosát.

Az biztos, hogy lesz villamosa Miskolcnak, most inkább az a kérdés, hogy mely villamosgyártó cég fogja szállítani. Három gyár van versenyben a munkáért: az olasz AnsaldoBreda, a magyar-cseh Skoda Ganz és a spanyol CAF, a tét pedig 31 alacsonypadlós villamos, melyet a Zöld Nyíl villamosprojekt részeként kíván főként uniós forrásból beszerezni a város. A három pályázatot csütörtökön tárgyalja a miskolci önkormányzat közgyűlésének gazdasági bizottsága, majd az ő ajánlásukat figyelembe véve még aznap a közgyűlés dönt – mindezt zárt ajtók mögött. Csütörtökön eredményt is hirdetnek, amelyet már a miskolciak is megismerhetnek.

Hiányt pótoltak

A miskolci önkormányzat és az MVK Zrt. immár negyedszer próbálkozik a villamosoik beszerzésével, az előző három közbeszerzési eljárás sikertelen volt. Ez a mostani, a negyediik sem zajlik simán. Szeptember elején hirdettek nyertest az ajánlatkérő miskolciak: az AnsaldoBreadáról kívánták megvásárolni a járműveket, amelyek az újonnan felújított (és meghosszabbított) síneken futnának. Az eredményt azonban három vesztes cég is (Skoda, Solaris, CAF) megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amely szervezet az egyik cég (a Skoda) fellebbezésének helyt adott. A magyar-cseh gyár ajánlatát érvénytelennek nyilvánította ugyan a miskolci bírálóbizottság, ám a KDB szerint ezt nem tette helyesen. Így a cégnek lehetősége nyílt a hiánypótlásra, ezzel a lehetőséggel éltek is.

Száz munkahely

Csütörtökön így kiderül, mely cégé a legjobb ajánlat. Azt már tudjuk, hogy a legolcsóbban a CAF adná a járműveket, de azért nem döntött mellettük elsőre a város, mert túl sokat kértek a karbantartási díjért. Az Ansaldo villamosai drágábbak ugyan, de a karbantartás jóval olcsóbb. Az AnsaldoBreda egyébként még korábban szerződést kötött a Digéppel – Miskolcon gyártanák a villamosok forgózsámolyait, és a karbantartás is itt folyna – így mintegy száz munkahely teremtődne a városban.

A Skoda a villamosokért mindkét másik cégtől többet kérne, ez elhangzott azon a sajtótájékoztatón is szeptember elején, amelyen az AnsaldoBredát nyertesnek hirdették ki. Meg nem erősített információnk szerint a karbantartásért viszont lényegesen kevesebbet kérnének, jelenleg azon folyik a vita, hogy nem irreálisan alacsony-e ez az ár.

A Skoda Ganz ajánlatáról nincs hivatalos információnk. A témával kapcsolatos kérdéseinkre nem kíván nyilatkozni a Zöld Nyíl projektigazgatósága az eredmény kihirdetéséig.

Az eredmény ismeretében néhány napig jogorvoslati kérelemmel élhetnek a vesztes cégek. A KDB döntése után valamikor januárban köthet szerződést a miskolci önkormányzat.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában