Helyi közélet

2011.11.12. 17:57

Turisztikai célú fejlesztésekre nyertek támogatást

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hajós borturizmus, vízisí és zempléni vadaspark a megvalósításra méltónak ítélt projektek között.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hajós borturizmus, vízisí és zempléni vadaspark a megvalósításra méltónak ítélt projektek között.Megyénkben 11 turisztikai célú projekt összesen több mint 490 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázat első bírálati szakaszában. A nyertesek listáját tegnap hozta nyilvánosságra a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Az elbírálás során azokat a turisztikai célú fejlesztéseket részesítették előnyben, amelyek a térségükbe látogatók tartózkodási idejét növelhetik azáltal, hogy rossz időben vagy szezonon kívül is igénybe lehet venni őket.

A kultúrának is jutott

Miskolcon az Inpart Kft. a görömbölyi lovasturizmus fejlesztésére csaknem ötvenmillió forint támogatást kapott, ami a beruházás nettó költségének hetven százalékát fedezi, de támogatásra méltónak ítélte a bizottság a Borsod-Bos Kft. projektjét is. Mint Hankó Béla, a szintén hetven százalékban, ötvenmillió forinttal támogatott projekt egyik előkészítője elmondta, Miskolc belvárosában, a Széchenyi utcán egy olyan kulturális helyet szeretnének létrehozni, ahol az irodalom, és a képzőművészet mellett a jazz és a könnyűzene is otthonra találhat. Az elképzelések szerint minden nap más programot szerveznek majd. A tervek szerint már tavasszal indulhat a „Helynekemkulturális turisztikai szolgáltató központ, bár a belvárosi épületek műemlékjellege miatt kissé nehézkesen halad a tervezés.

Muflon és squash

Saját nyertes projektje tavaszi megvalósulásával számol a Drop-In Kft. is. A Sátoraljaújhelyen a Hunor Hotelt üzemeltető cég vezetőjének fia, Huszár Márk elmondta, a szálloda mögötti erdős-hegyes területen vadasparkot kívánnak létrehozni, ahol elsősorban Magyarországon őshonos állatokat mutatnának be a vendégeknek. Erre nyertek ötvenmillió forintot, ami a nettó költség héttizedét fedezi. A Kék és Társai Kft. egy Sárospatakon létesítendő squash-pálya létrehozására nyert csaknem 29 millió forintot. A nettó 41 milliósra tervezett beruházásról Kék Tamás ügyvezető elmondta: Patakon eddig még nem volt hasonló létesítmény, ezért valószínűleg sikeres lesz a két pálya. Mivel a cég üzemelteti a helyi, húsz szobával és 70 fős étteremmel működő Rákóczi panziót, saját vendégeiknek is kedveskedni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Hajóval a Bodrogon

A Királyhegy 71 Kft. a hegyaljai Hercegkúthoz kapcsolódó projektje 40 milliós támogatást kapott. Mint Kiss Csaba, a cég ügyvezetője munkatársunknak elmondta, a helyi, Gomboshegyi pincesoron hajtanak végre fejlesztést, egy nyolcvan vendég befogadására alkalmas pincét építenek, ahol több csoportot is el tudnak különíteni a borkódolások alatt. A vendégeket hajóval szállítják majd a Bodrog 37 kilométeres hosszán a folyómenti települések között, ahol borkóstolás céljából fognak kikötni. A tervek már készen vannak, márciusban indulhat is a borjárat.

A nyílt vizeink hasznosítására más pályázók is építeni kívánnak: a BPR-Consulting Bt. Tokaj Marina néven egész évben nyitva tartó, magas színvonalú hajós turizmus és vízisport-lehetőséget álmodott a Tiszára, Tokajnál, a Hejő-Tó Kft. pedig kötöttpályás vízisí és a kiszolgáló létesítményeinek kialakítását tervezi Hejőkeresztúron. Ez utóbbi projekt csaknem 50, míg a Tokaj Marina 25 milliós támogatásból valósulhat meg.

- ÉM-SZP -


Miskolc - A cél az volt, hogy a vendégek tartózkodási idejét akár meghosszabbítsák.  


Eger, 2011. november 12., szombat (MTI) - A kilenc turisztikai régió közül Észak-Magyarországon gyarapodott a legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal a turisták száma az év első kilenc hónapjában - tájékoztatta a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának közlése alapján az egri önkormányzat médiareferense az MTI-t.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában