Helyi közélet

2011.11.21. 08:15

Műhold zuhan a magyar Coruscantra!

Miskolc - Hétfőn az összes tévé, rádió be fogja mondani, hogy katasztrófa történt, amely érinti a birodalmi fővárost, valamint az Otoh Gungát és egyéb ismert helyeket. A haváriát egy lezuhanó, Oberon nevű mesterséges hold okozza.

Miskolc - Hétfőn az összes tévé, rádió be fogja mondani, hogy katasztrófa történt, amely érinti a birodalmi fővárost, valamint az Otoh Gungát és egyéb ismert helyeket. A haváriát egy lezuhanó, Oberon nevű mesterséges hold okozza.

Egy hold, nem kettő! - szóval ez nem a Tatuin; viszont nem is kamu. A hír igaz. Star Wars-nevekkel színesíti ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt a kommunikációs gyakorlatot, amelyet a nemzeti médiahatósággal karöltve szervez a jövő hétre. Az országos és helyi médiából tehát, ne lepődjünk meg, a nap folyamán többször is a Csillagok háborújából ismerős földrajzi kifejezéseket fogunk hallani...Hogy lehet ez?

A szakmai okokat keresve legfontosabb és -kézenfekvőbb az Orson Welles-féle effektusra gondolni. Az egykori legendás filmrendező 1941-ben Amerikában olyan rádiójátékot készített, amelyben H.G. Wells híres regényét, A világok harcát úgy dolgozta fel, hogy a marslakók földi inváziójáról szóló sztorit kvázi valóságként jelenítette meg, s az adást megszakító, igazi bemondók által beolvasott álhíreket a drámai fejleményekről a hallgatók egy része valódinak hitte... és kitört New Yorkban a pánik. A hírhedt médiatörténeti eset a mai napig meghatározó hivatkozási alap, amikor a lakossággal óvatos bánásmód a kérdés. Ezért ha egy katasztrófavédelmi hatóság bizonyos kommunikációs csatornákat szeretne tesztelni, nem árt odafigyelni, nehogy a kísérlet túl valósághűen süljön el...

Új törvény született a témában

A starwars.hu közvetlenül a főigazgatóságnál érdeklődött, miként kerültek a képbe a Star Wars-motívumok. Elsőként Hajdu Márton szóvivővel beszéltünk, aki elmondta, a hátteret az adja, hogy idén év elején új törvény született a témában. A hollywoodi szupermozikból ismerős lehet, amikor idegentevékenység felfedezése, UFO-támadás, városokat romboló szörny, stb. feltűnése esetén részben összeül a kormányzati válságstáb, hogy most miről értesítse hirtelenjében a nagyközönséget - és miről ne! -, valamint a tévéképernyőkön először feliratok tűnnek fel, majd megszakad az adás, hogy bemondják: baj van.Nos, utóbbira ad immár módot hazánkban is a megváltozott szabályozás.

A katasztrófavédelemnek efféle fennforgások idején - na jó nem kell feltétlenül ufókra gondolni; elég árvízre, kiterjedt légszennyezésre, ne adj isten erőműbalesetre, hasonlókra - módjában lesz a médiaszolgáltatókhoz fordulni és kérni őket a széleskörű azonnali tájékoztatásra. (Még egy spéci, zárt e-mail vonal is kiépült a szerkesztőségek és a központi hatóság között.)

Csak "mese", nem valóság

Májusban próbálgatták először, a gyakorlatban hogy működik a dolog, igaz, akkor nem ennyire a nyilvánosság előtt. Már a tervezésnél felmerült: ha az emberek valami súlyos problémáról hallanak, aki "véletlenül" elhiszi, komolynak veszi a fenyegetést, megijedhet - mit lehet ez ellen tenni. A megoldás az lett, hogy fiktív neveket, hívószavakat használnak a közleményekben. Olyanokat, amiket hallva (szinte) mindenkinek "leesik", hogy miről van szó: csak "mese", nem valóság. Erre pedig egy közel száz százalékban ismerős popkulturális tematika lehet alkalmas: olyan népszerű film, mint a Csillagok háborúja.

Azt már Szarka Zsolttól, a polgári védelmi főfelügyelő helyettesétől tudjuk meg, hogy kedvenc filmünk kínálta magát: hiszen a ma már idősebb nemzedékekhez tartozóknak is rémlik valami a hetvenes évekből, de ugyanúgy a jelenkori tizen-huszonéveseknek is "megvan" a Star Wars. Ha tehát az átlagpolgár azt hallja a rádióban, hogy lezuhant egy Oberon nevű mesterséges hold, mondjuk, a Coruscanton, nem kezd az utcára rohanni, pincébe bújni, pláne azon, hogy nincs-e veszélyben valamelyik hozzátartozója ezen a bizonyos Coruscanton... (Májusban, amikor főleg kisiskolásokat célzott a korlátozottabb hatókörű tesztüzem, a Gyűrűk ura neveit használták.)

Star Wars-rajongó bizottsági tag

A felügyelő-helyettes érdeklődésünkre elárulta: nem véletlenül jött képbe az időtlen űroperett, azaz nem pusztán rideg szakmai elemzések nyomán választották - az előkészítő bizottság egyik tagja maga is Star Wars-rajongó, ő agitálta kollégáit a tárgyban. (A starwars.hu igyekszik majd őt is megszólaltatni a későbbiekben.) Több elképzelés is volt, bár az elvetett verziókról nem kaphattunk információt (vagyis hogy milyen mezőnyben győzött az SW). A nyerő érv így hangzott, a szakember megfogalmazásában: "Röviden kikommunikálható, mindenki ismeri".

A képzeletbeli galaxis Középső-Peremvidékén játszódó katasztrofális eseményekről a jelentős befolyással bíró tévék, rádió, egyéb hírszolgáltatók majd mindegyike be fog hétfőn számolni, méghozzá öt közlemény 12-szeri ismételgetésével.

A Tatuin és két holdja ha nem bukkan fel ezekben, az, tudjuk, azért lesz, mert az ismert világegyetem középpontjától - ha van olyan - ez a hely esik a legmesszebb.

(Forrás: starwars.hu/Beba-1)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában