Helyi közélet

2011.11.27. 17:53

Mindent a tűzre, mi meleget ad!

Vizsoly, Felsővadász, Miskolc - Van, ahol a lomot égetik el, máshol adományszénnel fűtenek. A lényeg, hogy meleg legyen.

Vizsoly, Felsővadász, Miskolc - Van, ahol a lomot égetik el, máshol adományszénnel fűtenek. A lényeg, hogy meleg legyen.Szinte minden iskolának gondot okoz a fűtésszámla kifizetése vagy a tűzrevaló beszerzése. De nincs sok választásuk, itt a tél, fűteni pedig kell, különben úgy lehűlnek az osztálytermek, hogy nem lehet tanítani. Az iskolák különböző módon próbálják orvosolni a tüzelőhiányt.

Vizsolyban például összeszedtek minden leselejtezett bútort és holmit, ezt rakták a vegyes tüzelésű kazánra, mesélte lapunknak Juhász Jánosné iskolaigazgató. A település közmunkásai is azon szorgoskodnak, hogy legyen mivel fűteni, ugyanis az erdészet segítségével gallyat és fát gyűjtenek a közeli erdőben, amit az önkormányzat jutányos áron vásárolhat meg. A tavalyi tanévben szombaton is jártak a gyerekek iskolába, hogy a téli szünetet meghosszabbítsák (szintén fűtésgondok miatt), de ez annyi fárasztó volt a gyerekek és pedagógusok számára is, hogy „mindenki kibukott”, fogalmazott az igazgató.

Levelet írt

A felsővadászi iskola igazgatója, Németh Józsefné is előrelátó volt, már a fűtésszezon előtt levelet írt a Mátrai Erőműnek, hogy segítsenek nekik egy kis szénnel. Szerencsére csakúgy, mint tavaly, az idén is kaptak 70 mázsát, ami nagy segítség, mert így csak 2 kocsi szenet kellett vásárolniuk az ősszel. Egyre még van pénzük, így a szén valószínűleg kitart a téli szünetig, de hogy utána mi lesz? Az igazgató azt monda: „várjuk a csodát.”

Még egy trükköt azért elárult lapunknak. A más településről bejáró pedagógusoknak csak fél havi buszbérletet vásárolnak. Ez december 20-áig érvényes, így 21-én már nem lesz tanítás, ezt a napot az előző nap pótolják be. Tavaly egyébként épp a szénhiány miatt egy héttel meg kellett hosszabbítaniuk a téli szünetet.

Hosszabb szünet

Miskolcon a Fazekas Utcai Általános Iskolában novemberben két szombaton tanítási nap lesz. Igaz, ennek elsősorban az az oka, hogy nyílt napot tartanak az iskolában. Azért nem hétköznap, mert figyelembe vették a szülők kérését, akiknek így nem kell szabadnapot kivenniük, ha meg akarnak ismerkedni az intézménnyel. Persze a szombati tanításnak haszna is lesz, mivel így meghosszabbodik a téli szünet, tudtuk meg Cseke Gábor igazgatótól.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában