Helyi közélet

2011.11.25. 20:33

Mikor jön végre az új villamos Miskolcon?

Miskolc - A szerződéskötés után két évre érkezhetnek az első villamosok. No de mikor kötik a szerződést?

Miskolc - A szerződéskötés után két évre érkezhetnek az első villamosok. No de mikor kötik a szerződést?Csütörtökön hirdettek eredményt a villamosbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárásban: a Ganz Skoda lett a nyertes, azaz övé a jog, hogy villamosokat gyártson Miskolcnak. Összesen 31 járműről van szó, amelyek közül az első kettő a szerződéskötést követően két éven belül kell, hogy a városba érkezzen, az utolsót pedig az 1095. naptári napon, azaz 3 év múlva kell leszállítania a cégnek.

A pontos időpont azért nem határozható meg, mert még azt sem tudni, mikor lesz a szerződéskötés. Az eljárást lezáró csütörtöki döntés után ugyanis újra fennáll a jogi lehetőség, hogy bármely ajánlattevő megtámadja a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt. (Ez egyébként már meg is történt: a spanyol CAF cég még az eredményhirdetés előtt megtette ezt, az olasz AnsaldoBreda képviselője pedig tegnap nyilatkozott úgy lapunknak, hogy él majd e joggal.)

50 nap múlva

Kérdeztük, a fellebbezések mennyivel tolhatják el a szerződéskötés határidejét. A Zöld Nyíl projektigazgatóság válasza szerint a döntőbizottságnak az eljárás megindításától számítottan legfeljebb 40 nap áll rendelkezésére döntéshozatalra.

Az eljárást lezáró döntéssel kapcsolatosan – alapesetben – az eredményhirdetést követő tizedik napig lehet jogorvoslati eljárást kezdeményezni, mely időpont akár ki is tolódhat aszerint, hogy kérnek-e, illetve hogy mikorra kérnek iratbetekintést az ajánlattevők. Az iratbetekintés befejezésének időpontja ugyanis újabb jogvesztő határidőt nyithat meg, tájékoztatta lapunkat a projektigazgatóság. Az Észak-Magyarország számításai szerint ez minimum 50 napot jelent, azaz több mint másfél hónap telhet el a szerződéskötésig, ha nem talál kifogást a miskolci ajánlatkérők döntésében a KDB. Mi történik a helyt ad a jogorvoslati kérelemnek? – kérdeztük.

Ez akár az eljárást lezáró döntés ismételt megsemmisítésével is járhat, válaszolták, így – adott esetben – ismét bírálati szakaszba juthat az eljárás.

Sikerrel védték

Megjegyeztük, hogy a második helyezett AnsaldoBreda képviselője lapunknak az eredményhirdetés után azt nyilatkozta, azért fordulnak a KDB-hez, mert szerintük irreálisan alacsony karbantartási összeget ajánlott a Skoda, ezért szerintük ki is kellett volna zárni az eljárásból. Meg tudják-e védeni az ajánlatkérők a KDB előtt az álláspontjukat? – kérdeztük a Zöld Nyíl projektigazgatóságtól.

Válaszuk szerint az Ansaldo ajánlatát hasonló indokokkal (kirívóan alacsony ár) támadta az előző fordulóban a CAF, az Ansaldo pedig sikerrel védte ezt az ajánlatukat a KDB előtt. A Zöld Nyíl projektigazgatóság munkatársa lapunknak hangsúlyozta, „az ajánlatkérők a Ganz-Skoda ajánlata tekintetében is ugyanolyan gondosan és körültekintően jártak el, ennek alapján hozták meg döntésüket. Az Ansaldo nyilatkozata egy vélemény, amit alátámasztani, illetve megvédeni a döntőbizottság előtt kell, a jogvita eldöntésére pedig kizárólag a döntőbizottság hivatott.”

– Úgy hallottuk, hogy a döntés ellen több mérnök és a közbeszerzési tanácsadó is írásban tiltakozott, mert szakmailag nem tartották megfelelőnek. Igaz-e ez? – kérdeztük még.

– A döntés, egy belső döntéshozatali mechanizmus eredménye, amelynek részletei nem nyilvánosak – válaszolták.

ÉM-HM


Háttér

A villamosbeszerzésre kiírt immár negyedik közbeszerzési eljárás eredményét hirdették ki csütörtökön, mégpedig másodszor. Az első eredményhirdetés, amely szeptember elején történt, ellen – akkor az olasz AnsaldoBredának szavazott bizalmat a város – három vesztes járműgyártó cég jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A fellebbező cégek a Solaris, a Ganz Skoda és a CAF voltak, az előbbi kettő pályázatát a bírálat során eredménytelennek ítélték az ajánlatkérők. A KDB a Ganz Skoda beadványának helyt adott, és meg is semmisítette a kihirdetett eredményt. Azaz a miskolci önkormányzatnak és az MVK Zrt.-nek hiánypótlást kellett kérnie a Skodától, majd újra eredményt kellett hirdetnie: ez történt meg csütörtökön. A döntés alapján a magyar-cseh járműgyártó cég szállíthatja a miskolciaknak a 31 új villamost.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A villamostender végeredménye volt a témája annak a közleménynek, amelyet tegnap juttatott el az Észak-Magyarországhoz a miskolci önkormányzat MSZP frakciójának nevében dr. Simon Gábor frakcióvezető.

Miskolc - A Ganz Skoda szállíthatja a villamosokat Miskolcnak: így döntött csütörtökön a miskolci közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában