Helyi közélet

2011.11.04. 15:38

LMP: közösségi rendőrség, több megbecsülés

Miskolc - Az LMP javaslata: a mai rendőrségi modellt közösségi rendőrség váltsa fel.

Miskolc - Az LMP javaslata: a mai rendőrségi modellt közösségi rendőrség váltsa fel.A párt napokban bemutatott koncepciója egy új alapokra épülő, szolgáltató jellegű közösségi rendőrség, és egy speciális ügyekkel foglalkozó centralizált szervezet létrehozását szorgalmazza – kezdte pénteki, miskolci sajtótájékoztatóját Dorosz Dávid, a párt országgyűlési képviselője. Az LMP szerint a rendőröknek kiszámítható életpályamodellt és folyamatos képzést kell biztosítani, a rendőrségnek pedig függetlenné kell válni a politikától.

Mint fogalmazott: „Tarthatatlan, hogy ma kétszer annyi rendőr van az utcákon, mint a Kádár-rendszer idején, mégis települések százait bénítja meg a félelem és a bizonytalanság légköre, és soha nem látott mélységekben jár a polgárok rendőrségbe vetett hite, bizalma. A rendőrök megítélése lesújtó: a jelvénynek nincs becsülete, viselőit egyszerre övezi félelem, gúny és megvetés. Az LMP koncepciója azért született meg, mert az Orbán-kormány tehetetlen, és nem képes valódi megoldásokat találni a közbiztonság és a rendőrség problémáira.”

Az LMP szerint a megoldás az lenne, hogy kevesebb rendfenntartó dolgozzon bürokratikus munkakörben, és több a kistelepüléseken. Valamint a helyi önkormányzatok és közösségek nagyobb beleszólást kapnának a rendfenntartók munkájába – magyarázta Dorosz Dávid. A helyiek ugyanis jobban tudják a budapesti döntéshozóknál, hogy a rendfenntartóknak milyen közbiztonsági terv alapján kell eljárnia – hangsúlyozta.

Ezt a módszert, az elmúlt években,nagy sikerrel vezették be a visegrádi négyek többi országában, a közösségi szemléletű rendőrség ráadásul visszatérést jelentene a magyar hagyományokhoz – mondta.

A párt 3-4 hónapon belül terjeszti be ezt a javaslatát a parlament elé – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában