Helyi közélet

2011.11.12. 20:45

Hagyományőrzők Domaháza községben

Ózd - Domaháza után Ózdon is bemutatták Elek Menyhért domaházi nyugalmazott iskolaigazgató legújabb könyvét amelyet az általa létrehozott Hagyományőrző Együttes negyvenéves sikeres pályafutásáról írt.

Ózd - Domaháza után Ózdon is bemutatták Elek Menyhért domaházi nyugalmazott iskolaigazgató legújabb könyvét amelyet az általa létrehozott Hagyományőrző Együttes negyvenéves sikeres pályafutásáról írt.A könyvbemutató helyszine az Ózdi Művelődési Intézmények Petőfi téri Városi Könyvtárának emeleti díszterme volt.

Az egybegyülteket Jakab Krisztina, az intézményegység mb. vezetője köszöntötte,majd Elek István, Domaháza község polgármestere mutatta be a szerző életútjának főbb állomásait s a község érdekében végzett példamutató tevékenységét.

Elek Menyhért, Domaházán született 1939-ben.Itt végezte az általános iskolát,majd tanulmányai folyamán Egerben szerzett tanítói,ezt követően pedig matematika-fizika szakos tanári diplomát. 196o-ban kezdte el pedagógusi munkáját szülőfalujában. 1973-tól 2001-ig nyugalomba vonulásáig iskolaigazgatóként tevékenykedett.

A Magyar Televízió 1970-ben megrendezett Röpülj Páva című vetélkedője kapcsán hívta életre a hagyományőrző csoportot. Célul tűzte ki a domaházi népdalok és néptáncok gyűjtését, feldolgozását.

Az együttes az eltelt évek, évtizedek alatt hatszor volt országos minősítő versenyen és mind a 6 alkalommal "Országos Kiváló" minősítéssel térhetett haza. A begyűjtött díjakat, elismeréseket hosszú lenne felsorolni.

Elek István polgármester szavai után a könyv szerzője elevenítette fel a ma már országosan ismert Hagyományőrző Együttes múltját,jelenét.

Az Elek Menyhért által írt könyv címe: Domaházi torony de messzire ellátszik.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában