Helyi közélet

2011.11.19. 18:35

Elismerték Kazincbarcika városszépítő tevékenységét

Kazincbarcika – Kiváló eredményéért elismerésben részesült a város a 2011. évi „Virágos Magyarországért” versenyben. A díjat október végén Százhalombattán adták át.

Kazincbarcika – Kiváló eredményéért elismerésben részesült a város a 2011. évi „Virágos Magyarországért” versenyben. A díjat október végén Százhalombattán adták át.A díjkiosztó ünnepségre háromszáztizenöt önkormányzat képviselője kapott meghívást, közöttük a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület elnöke Fancsik József is.

A „Virágos Magyarországértkörnyezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., valamint több civil szervezet közösen írja ki.

A 2011. évi versenyre összesen 315 település jelentkezett, a legtöbben Baranya megyéből (44), aztán Borsod következik 31 településsel, a harmadik helyen pedig holtversenyben Győr-Moson-Sopron és Pest megye 26 jelentkezővel. A „Virágos Magyarországértversenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért – hangzott el az ünnepségen.

Százhalombatta és Lövő a két befutó

2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Százhalombatta, falu kategóriában pedig Lövő nyerte. Ez arra jogosítja fel a két települést, hogy a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében Magyarországot képviseljék.

Hazánk miniszterelnöke hagyományosan két települést jutalmaz különdíjjal, ezek idén Kaposvár és Lipót lettek.

Másodszor adták át a „Magyarország legszebb főtere, főutcája” díjat, ezt 2011-ben Hévíz városa érdemelte ki.

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legrangosabb díját, az Arany Rózsa-díjat Békés, Kisbajom, Sátoraljaújhely, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok és Tápiógyörgye kapta. Ezt a díjat régiónként csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

Kazincbarcika városát az idei versenyben kiváló eredményéért elismerésben részesítette Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A díjat Fancsik József, a Városszépítő Egyesület elnöke vette át.

A hagyományoknak megfelelően a díszoklevelet és a gravírozott kristályvázát a november 18-ai képviselő-testületi ülésen nyújtotta át Szitka Péter polgármesternek, mint a díjazott önkormányzat képviselőjének.

Mint ismeretes, a Hild János Emlékéremmel büszkélkedő város tavaly a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség elnöki különdíját kapta a Virágos Magyarországért versenyben.

- IM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában