Helyi közélet

2011.11.05. 16:17

Egyszerűen csak működnek az önhikiből

Miskolc - A legtöbb önkormányzat a kifizetetlen számlákra költi majd az önhiki összegét.  Azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretét. De jut belőle óvodafelújításra és persze a kötelező feladatok ellátására is.

Miskolc - A legtöbb önkormányzat a kifizetetlen számlákra költi majd az önhiki összegét.  Azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretét. De jut belőle óvodafelújításra és persze a kötelező feladatok ellátására is. Van, ahol nagy segítség, van, ahol enélkül is meg lettek volna, igaz, szűkösebben. A támogatás elnyert összegében - megyénkben - Ózd vezet, 150 millió forinttal, de Szerencs és Sárospatak is az élmezőnybe került 90 millióval.

Sárospatak polgármestere, Aros János örül is a kiemelkedően magas összegű támogatásnak, de szomorú is - fogalmazott -, mert ez azt is jelenti, hogy az egyik legnehezebb helyzetben lévő városok között vannak. Elmondta azt is, hogy az elmúlt két ciklusban annyival csökkentette a kormány a normatív támogatás összegét, hogy emiatt az önkormányzatnál jelentős pénzhiány keletkezett. Például csak az óvoda és iskola esetében, a normatív támogatáson felül, a sárospataki önkormányzatnak évente 250 millió forintot kell tennie ezek működtetésébe. Éppen ezért, a most megkapott támogatásnak van helye - hangsúlyozta a polgármester. A 90 millió egy részét a kifizetetlen számlák kiegyenlítésére költik majd, másik részét az óvoda-, iskolafelújításhoz szükséges önrészre - sorolta.

Azt is elmondta, ez az összeg nem lesz elég, hogy megoldódjanak az önkormányzat pénzügyi gondjai, tovább kell keresni a lehetőségeket. Hozzátette: már eddig is megléptek minden megszorítást, összevonást, amire lehetőségük volt, Aros János a saját fizetését is a felére csökkentette. A továbbiakban pedig ingatlan-értékesítésekből szeretnék fedezni a hiányzó pénznek - mondta.

Kiegyenlítés

Sátoraljaújhelyen az önkormányzat kötelező feladatainak az ellátására fordítják az elnyert 60 millió forintot - tudtuk meg Dankó Dénes polgármestertől. Illetve - folytatta - a számlák, közüzemi és szállítói egyaránt, kiegyenlítésére is jut majd.

A szikszói önkormányzat ugyancsak a számlák kifizetésére fordítja a most megkapott 5 millió forintos önhikit. Füzesséri József polgármester szerint a 60 napon túli kifizetetlen számláikat tudják majd rendezni ebből, így elkerülhetik, hogy a beszállítók felszámolást indítsanak az önkormányzat ellen. A polgármester azonban azt is elmondta, hogy olyan megszorításokat vezettek be, olyan gazdálkodást folytattak, hogy enélkül is biztonságosan zárhatták volna az évet, de azért örülnek a pénznek és köszönik, hogy a kormány figyel rájuk, támogatja a vidéki településeket - fogalmazott.

Füzesséri József azt is elmondta, hogy a 2010-es árvízi védekezés miatt kerültek abba a helyzetbe, hogy ilyen fajta támogatásra szükségük van. Hiszen - magyarázta -, akkor sok váratlan kiadás merüt fel, amelyekre a pénzt más területekről kellett elvonni.

- ÉM-NSZR -


Levegővétel és a stabilitás alapja

A 90 millió forintos támogatás levegővételt jelent a számunkra - kezdte Koncz Ferenc Szerencs polgármestere. Az elmúlt években olyan adósságot halmozott fel a város, hogy az új városvezetésnek drasztikus takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni - folytatta. Éppen ezért a támogatásnak köszönhetően a kifizetetlen számláit rendezheti az önkormányzat, a dolgozók tisztességes fizetést kaphatnak, és azt az átgondolt gazdálkodást, amit megkezdtek, tudják folytatni - sorolta a város vezetője. Azaz, a stabilitást és a fejlesztéseket tudják garantálni - tette hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában