Helyi közélet

2011.11.01. 18:10

„Főleg a nagyi mesél...”

Miskolcon - A fiatalok szívesen látogatnak el a családdal halottak napján a temetőbe. Emlékeznek elhunytaikra...

Miskolcon - A fiatalok szívesen látogatnak el a családdal halottak napján a temetőbe. Emlékeznek elhunytaikra... Az általunk megkérdezett fiatalok családi körben keresik föl szeretteik sírját halottak napján. Azt mondták az Észak-Magyarországnak, jó, hogy van az évben egy ilyen nap is, mert ilyenkor felidéződik bennük a kedves nagymama vagy dédnagyapa emléke.

Családi körben

Kollár Dávid, a Földes Ferenc Gimnázium diákja azt mesélte, halottak napján legalább öt temetőbe látogatnak el. Dávid azért szeret ilyenkor családi körben lenni, mert azokról is hall érdekes történeteket, akiket ő már nem ismerhetett.

– Főleg a nagyi szokott mesélni, hisz ő az, akit a legtöbb elhunyt rokonunkhoz emlékek fűzik – mondta Dávid.

Szomorú lesz

Bakos Rebekáéknál, mint a legtöbb családnál, a temetői sírok rendbetételével kezdődik az emlékezés folyamata. Rebekának az édesanyja és a keresztanyja vállalja magára minden évben ezt a feladatot. Halottak napján estefelé aztán a család együtt indul a temetőbe...

– Most szomorú lesz a halottak napja – jegyzi meg Rebeka –, mert nagyapámat nemrég veszítettem el, és mivel ő hossszú időn át velünk élt, végtelen sok élmény fűzött hozzá.

Saját maga készíti a koszorúkat a sírokra Subai Eszter édesanyja és nagymamája. Eszter, ha van ideje, besegít ebbe a munkába, bár őszi szünetre általában már elkészülnek a koszorúk. Két nap alatt járják be a temetőket, 4-5 helyre látogatnak el. Eszter az egyik dédijét is ismerte, akire szívesen emlékezik, de a többi dédszüleiről is gyakran hall történeteket, bár őket csak fotókon látta.

Jó hogy van ilyen nap

– Amikor rájuk gondolok, mindig büszke vagyok, hogy a dédunokájuk lehetek – fogalmaz Eszter. – Azért mondom ezt, mert tudom, hogy jó emberek voltak. Jó, hogy van halottak napja – teszi hozzá Eszter –, mert így legalább gondozzák az emberek a sírokat, és aki teheti, ellátogat volt családtagjaihoz a temetőbe.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában