Helyi közélet

2011.11.26. 12:19

Az évforduló is a bűnmegelőzés szolgálatában!

<div> <div> Miskolc -&nbsp;A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az aktuális bűnügyi problémákra fókuszálva hagyományos kommunikációs csatornákon keresztül erősíteni kívánja a lakossági tájékoztatás, figyelemfelhívás területét. &nbsp;

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az aktuális bűnügyi problémákra fókuszálva hagyományos kommunikációs csatornákon keresztül erősíteni kívánja a lakossági tájékoztatás, figyelemfelhívás területét.  „Ki mint veszi zárát úgy alussza álmát!” - VAGYONVÉDELMI NAPTÁR

 Az elmúlt években a „Nehéz út” településbiztonsági programunkon belül minden évben egy-egy célcsoportot, bűncselekménytípust kiválasztva elemezzük a bűnelkövetések okait, kidolgozzuk és megvalósítjuk az ehhez kapcsolódó bűnmegelőzési programot. Az év végén „összefoglalásként” hagyományt teremtve a legfontosabb megelőzési módokat, veszélyhelyzeteket egész évben megjeleníthető falinaptáron mutatjuk be.

 A program bevezetése óta eltelt négy évben:

  • 2008. évben az uzsora elleni bűncselekmények megelőzése került előtérbe, kiadtuk 2009. évre az „Uzsora elleni naptár”-t.
  • 2009. évben az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elemezését végeztük el és kidolgoztuk az időseket védő programunkat. Az év zárására készítettük el a „Szépkorúak bűnmegelőzési naptára” című 2010 évre szóló falinaptárt.
  • 2010. évben a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények megelőzésére, valamint a szenvedélybetegségek kialakulásának elkerülésére vonatkozóan „Fiatalkorúak bűnmegelőzési naptára” címmel 2011. évre szóló falinaptárt jelentettünk meg.
  • A hagyományt folytatva 2012. évre a „Vagyonvédelmi naptár” kiadására kerül sor, ahol a korábbi gyakorlatnak megfelelően a megelőzéssel kapcsolatos információkat képi folyamatokkal, illusztrációkkal jelenítjük meg.

    Megtörtént bűnesetek mutatunk be képes bűnügyi archívumunkból előhívva, valamint az azok elkerülésére szolgáló megelőzési lehetőségeket is felkínálunk.

     

     

    Van kiút! Kérjen segítséget! - UZSORA ELLENI PLAKÁT

    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kialakult bűnözési, szociológiai helyzet, valamint az elmúlt időszakban történt több olyan esemény is azt mutatja, hogy a lakosság részéről jogos igény mutatkozik egyes bűnözéssel kapcsolatos jelenségek visszaszorítására, megelőzésére.

    A mindenki által ismert társadalmi, gazdasági nehézségek, a magas munkanélküliség kitermelte a mélyszegénységbe került réteget. Elsősorban a több okból is hátrányos helyzetben lévő roma emberek érintettek, akik nem hitelképesek a pénzintézetekben. Szorult helyzetükben pénzért fordulnak magánszemélyekhez, akik uzsorakamatra nyújtanak „segítséget”.

    Pár tízezer forint kölcsönből, 100%-os kamat mellett egy év alatt milliós összeg lehet, az uzsorás módszer logikája szerint. A tartozást fenyegetéssel és erőszakkal is behajtják, a bűnelkövetők oly módon, hogy elveszik a szociális segély, illetve rokkant nyugdíj, családi pótlék összegét, súlyos nélkülözésnek kitéve a sértetteket és hozzátartozóikat.

    A kiszolgáltatott emberek sok esetben azért nem tesznek feljelentést, mert az uzsorásban utolsó megélhetési forrásukat látják, úgy érzik nélküle végképp veszélybe kerülnének. A valóság ezzel szemben az, hogy a rászorultak még inkább elszegényednek, az uzsorások pedig hatalmas összegekre tesznek szert, mások nyomora által.

    2009-ben az Országgyűlés bűncselekménynek minősítette az uzsoratevékenységet, megadva ezzel a büntetőjogi fellépés lehetőségét. 2011. októberében módosította a Btk. ezen szakaszát, mégpedig úgy, hogy az üzletszerűség már nem tényállási eleme többé a cselekménynek, vagyis már az egyszeri uzsoratevékenység is bűncselekményt valósít meg. Az üzletszerűség minősítő elemként szerepel a továbbiakban és öt évig tartó szabadságvesztéssel sújtható ez esetben az elkövető.

    Reményeink szerint a felderített ügyek növekvő száma, és a fokozódó közfigyelem következtében a sértettek közül mind többen fordulnak majd bizalommal a nyomozóhatóságokhoz, és egyre több uzsorás kezén csattan a bilincs.

    A probléma megoldása széleskörű társadalmi összefogást kíván. A rendőrség részéről mindent megteszünk ennek érdekében, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az uzsorajelenségre és annak következményeire felhívó plakátot, valamint kártyanaptárt jelentet a témakörben.

     

     

    Az elkészült kiadványokat megküldjük megyénk valamennyi önkormányzatának, iskolájának, a lakosság által látogatott közintézmények részére.

    Egyéni igények esetén a főkapitányság tanácsadó irodájában (Miskolc, Zsolcai kapu 32.) személyesen is igényelhető a prevenciós anyagokból.

     

    A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában