Helyi közélet

2011.11.28. 12:43

A csorda hozza a reményt Regécre

Regéc - Hamarosan szarvasmarhák legelésznek Regéc megtisztított határában.

Regéc - Hamarosan szarvasmarhák legelésznek Regéc megtisztított határában.

Szarvasmarhacsordát szeretne vásárolni, majd sok-sok évig tartani a regéci önkormányzat, tudta meg lapunk Kormos Istvántól, a település polgármesterétől. Az első tíz marha megvásárlására a szociális földprogram ad lehetőséget, így hamarosan egy kisebb csorda legelészik majd a falu határában. Az állatok megvásárlásához szükséges több mint 2 millió forint már rendelkezésre áll, a leendő legelővel azonban még akad munka. Az önkormányzatnak ugyanis bőven van földterülete, de azt évek óta benőtték a fák, a bokrok és a gyomnövények. Most, szintén a szociális földprogram segítségével, ezen területet öt ember takarítja.

Újabb 10 marha

Tavasszal, ha indul a Start munkaprogram, és ha Regéc nyer, akkor jöhet az újabb 10 szarvasmarha, és 2-3 ember foglalkoztatását is biztosítani tudják. Pár éve alatt a csordát szeretnék 50-60 tagúra növelni, jelezte a polgármester. Megtudtuk azt is, ezek az állatok rideg tartású húsmarhák lennének. Igénytelen, hálás állatok, de nagy hó esetén téli szállásra és takarmányra azért szükségük lesz. A marhák eladásából egy kis bevételhez juthatna a falu, néhány embernek pedig munkalehetőséget biztosítana a csorda. Mint Kormos István fogalmazott: lassan minden önkormányzat rákényszerül arra, hogy gazdálkodjon, mert a bevételek egyre szűkösebbek.

Várépítés önerőből

Regéc egyébként az idegenforgalom fellendítésében is gondolkodik. Tíz éve már, hogy elkezdte várromjának rekonstrukcióját, csak ezzel lassan haladnak, mivel nem pályázati pénzekből folynak a munkák. Tavaly kaptak egy kis támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól, de a számítások szerint még legalább 10-12 év kell ahhoz, hogy a műemlék rendben legyen. Látogatottsága egyébként így is 20 ezer fő feletti, és a tervek szerint legalább 4 embernek adhatna munkát, ha tervezett bővítések is elkészülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában