Helyi közélet

2011.10.17. 15:19

Új szelek az operafesztiválon

Miskolc - Népszerű, de zeneileg igényes operákat szeretne íratni az operafesztivál számára az új igazgató.

Miskolc - Népszerű, de zeneileg igényes operákat szeretne íratni az operafesztivál számára az új igazgató.Nem csak vezetőváltás, de koncepcióváltás is várható a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál életében. Ez derült ki azon a hétfői sajtótájékoztatón, melyen dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mutatta be a Bartók+... Operafesztivál új igazgatóját, Kesselyák Gergelyt, aki egyébként a miskolci operafesztivál egyik alapítója. A polgármester utalt arra, hogy az elmúlt években sokan jegyezték meg: az operafesztivál csak egy szűk réteg számára jelent igazi élményt. Ezért egyetlen kérése volt az új igazgatóhoz: a fesztivál hirdesse meg a város felé nyitást, azaz hogy a miskolciak is minél nagyobb számban tudják élvezni a nyári zenei programsorozat nyújtotta élményeket.

Fent van a térképen

Kesselyák Gergely elképzelései találkoztak a városvezetés gondolatával. Az új igazgató jelezte: bár az elmúlt 11 év munkájának köszönhetően a Bartók+... felkerült a nemzetközi operafesztiválok térképére, de mint fogalmazott, „itt az idő, váltani kell!” Véleménye szerint ma, ha nem is válságban, de bajban van van az opera. Az idősebbek azért nem járnak az előadásokra, mert a régi operákat túl modernül rendezik, a fiatalok pedig azért, mert nem kedvelik a hagyományos operákat. Az opera modern ágai sem nyerik el mindenki tetszését: a musicalt sokan nem tartják elég igényesnek, a kortárs operát pedig nem tartják elég populárisnak. Kesselyák Gergely tervei között tehát az szerepel, hogy a jövőben pályázatot hirdet és felkér zeneszerzőket modern operák megírására, melyek ötvözik a musicalek popularitását és a kortárs operák zenei igényességét.

Kiáltványt fogalmaznak

A 2012-es operafesztiválon a közönség már érzi majd a változás szelét, de a meghirdetett Bartók+Puccini program lényegében nem változik, hiszen annak szervezése és előkészítése már folyamatban van. Kesselyák Gergely hozzáétette: az új elképzeléssel tulajdonképpen a Bartók után született zeneszerzők is lehetőséget kapnak kiváló művek megírására. Az operafesztivál hamarosan kiáltványt fogalmaz meg a világ zenészeihez, hogy operát írjanak a miskolci fesztivál számára.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában