Helyi közélet

2011.10.06. 08:34

Kiürülhet a cementgyár

Miskolc - Megkönnyíti dolgozói távozását a Miskolci Cementgyárból a Holcim Hungária Zrt.

Miskolc - Megkönnyíti dolgozói távozását a Miskolci Cementgyárból a Holcim Hungária Zrt.A Miskolci Cementgyár ingóságai és ingatlanjai körüli tulajdonvita nyomán már csaknem egy esztendeje tartó bizonytalanság eredményeként mára oda jutott a gyárat üzemeltető Holcim Hungária Zrt., hogy szociális csomaggal segíti dolgozói állományát abban, hogy – a törvények által előírtnál jóval kedvezőbb feltételekkel – önszántukból elhagyva a gyárat új munkahelyet és megélhetést keressenek maguknak.

Bár hivatalosan nincs kimondva, de a jelek arra utal, hogy Miskolcon hosszabb ideig szünteltetni kénytelen cementgyártó tevékenységét a Holcim Hungária Zrt. A gyár dolgozóit – a tavalyi gyárleállás óta – mind ez idáig nem bocsátották el annak ellenére, hogy a százötven alkalmazottnak az utóbbi hónapokban érdemi munkája nem volt, már csak az állagmegóvási és karbantartási munkákat végezték – végzik – el kéthetes váltásokban. Az elképzelések szerint csak néhány tíz dolgozó marad, akik a még esedékes karbantartási munkákban közreműködnek.

Szociális csomagot ajánlanak a cementgyárból távozóknak

Kedvező feltételeket szab azon miskolci cementgyári dolgozóinak a Holcim Hungária Zrt., akik most önszántukból a távozás mellett döntenek.

A Miskolci Cementgyár körüli tulajdoni vita nyomán tavaly megszületett legfelsőbb bírósági döntése óta az üzemeltető és a gépeket, berendezéseket tulajdonló Holcim Hungária számos kísérletet tett arra, hogy a gyár üzemeltetése és a munkahelyek megtartása érdekében peren kívüli megoldást találjon az ingatlanokkal bíró Magyar Cement Kft-vel. A jogi zsákutca megoldására tett minden próbálkozás kudarcot vallott. A Holcim Hungária Zrt. tehát majdnem egy éven át úgy fizette közel 150, a Miskolci Cementgyárban dolgozó munkatársát, hogy a kialakult jogi helyzet következményeként le kellett állítania a termelést.

Nem volt kiút

Mint az Észak-Magyarország is megírta, a Legfelsőbb Bíróság 2010. november 15-i döntése szerint a Miskolci Cementgyár termelő eszközei, berendezései a Holcim Hungária Zrt. tulajdonában maradtak, míg a cementgyár ingatlanjait a bíróság megosztva hagyta a Holcim és a Magyar Cement Kft. között. A döntés patthelyzetet teremtett, és nem tette lehetővé a gyár működtetését egyik jogvitában álló fél, a Holcim Hungária Zrt. és a Magyar Cement Kft. számára sem. A Holcim azonnal bérleti és vételi ajánlatot is tett a Magyar Cement Kft-nek, melyet az nem fogadott el, majd visszautasította a két fél között zajló összes jogi vita lezárása érdekében felajánlott 20 milliárd forint értékű ajánlatot és a mediátor bevonását is.

Segítik a váltást

Az elmúlt egy év alatt a technológia sorrendet betartva, szakaszosan állt le a gyártás a cemenrgyárban. Az utóbbi hónapokban jórészt már csak karbantartási, állagmegóvási munkák folynak, így a dolgozók minden második hetet otthon töltötték. Bár a műszakban dolgozók teljes havi alapbérüket megkapták, ám a korábbi műszakpótlékot nem, jövedelmük csökkent. Nem tett jót a hangulatnak a tétlenség, a reménytelen várakozás sem. A tarthatatlan helyzet feloldására a dolgozókkal egyetértésben, a szakszervezetekkel egyeztetve a Holcim Hungária vezetősége méltányos, a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felüli szociális csomagot ajánl azoknak az alkalmazottaknak, akik most a távozás mellett döntenek. A cégvezetés úgy véli, hogy a régióban időközben új munkahelyek létesültek, így a szociális csomag abban is segíti a váltani kívánó munkatársakat, hogy a munkahelykeresés átmeneti időszaka gördülékeny legyen.

A gyár jövőjéről csak következtetni lehet, biztosat nem tudni. A Holcim Hungária Zrt. közleményében a következőképpen fogalmaz: „A Holcim továbbra is minden lépést megtesz annak érdekében, hogy megvédje befektetését és beruházásait Miskolcon...”

ÉM-SZB


A szociális csomag fő elemei

– A törvényi előírásoknál kedvezőbb, a kollektív szerződésben foglalt végkielégítés

– Az ez év végégig járó munkabér beleértve a 13. havi fizetést

– Ezen felül 3 havi bruttó átlagkereset

– A Holcim Hungária Zrt-nél vagy jogelődjeinél 3 évnél régebben dolgozóknak további egyszeri bruttó 200 000 forint jutalom

– Átképzési támogatás 100 000 forint értékben

– A munkáltatói kamatmentes kölcsön törlesztési kötelezettségének 1 évre történő felfüggesztése, melynek a pénzintézettel szemben keletkező költségeit a munkáltató viseli


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában