Helyi közélet

2011.10.24. 14:22

Kegyeletteljes ünnep Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Két helyszínen is méltóságteljes városi megemlékezés keretében tisztelegtek az 56-os hősök előtt Kazincbarcikán.

Kazincbarcika - Két helyszínen is méltóságteljes városi megemlékezés keretében tisztelegtek az 56-os hősök előtt Kazincbarcikán.A BorsodChem Zrt. főbejáratánál vasárnap délelőtt 10 órától a város életében oly fontos szerepet betöltő Borsodi Vegyi Kombinát-ot építő hadifoglyok előtt hajtottak főt a megjelentek. Ünnepi megemlékezésében Klimon István alpolgármester felidézte azokat az országos és helyi eseményeket, melyek ma már történelmi tények. Kiemelte a Kazincbarcikán dolgozó hadifoglyok áldozatvállalását, példamutató emberi értékeit, elévülhetetlen érdemeit.

„… Százezrek szóródtak szét a világban, kiszakadva az anyaország öleléséből. E korszak áldozatai voltak azok a hadifoglyok, akik a háború és a hadifogság poklát átélték és túlélték, de mielőtt hazaérkezhettek volna szeretteikhez újabb megpróbáltatás várt rájuk. Többek között itt a városunkban, ahol 1950-1953-ig több ezer magyar és német hadifogoly embertpróbáló körülmények között építette a várost. Az 1992. október 4-én felállított emlékmű előtt rájuk is emlékezünk a mai napon…”

Hősök lettek…

11 órakor az 56-os emlékműnél folytatódott a városi ünnep. A belváros csendjét Márai Sándor Mennyből az angyal című verse törte meg, melyet Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában hallhatott a ünneplő közönség. Majd még néhány prózai előadás és Merényi Ákos musicalénekes gyönyörű dala ölelte körbe és tette méltóságteljessé a programot.

Klimon István, Kazincbarcika város alpolgármestere ezen a helyszínen az 56-os hősök erejét, a hús-vér hétköznapi emberek csoda erejű tetteit méltatta: „1956. október 23-ától kezdve heteken keresztül hős lett itt szinte mindenki, hősök lettek a tizenéves diákok és felnőtt dolgozók, családanyák, városiak és falusiak, akik megelégelték a zsarnokságot. Hogyan volt lehetséges ez? Mi hajtotta őket, mi adta az erőt, a bátorságot ezeknek a hétköznapi embereknek? Mi fűzte-kötötte egybe ezt a béke idején széthúzó nemzetet? Nem tudom biztosan…  Azt hiszem soha nem is tudhatjuk bizonyosan, hogy miként történnek a csodák. Mégis ahogy gondolkodtam, két dolog jutott eszembe. Ez a két dolog valójában ugyanazon éremnek két oldala, a sötét és a világos oldal. A sötét oldal a közös félelem, a világos oldal a közös hit…”

A városi rendezvényen a megemlékezés virágait Kazincbarcika Város Önkormányzata mellett közel harminc helyi és kistérségi intézmény, gazdasági társaság, civil szervezet és egy párt helyezte el az 56-os emlékműnél.

- G. J. -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában