Helyi közélet

2011.10.10. 16:59

Hideg napok, hideg radiátorok

Vilmány, Krasznokvajda, Forró - Van olyan iskola, ahol se gáz, se fa, pedig itt a fűtési szezon. A családok is bajban vannak.

Vilmány, Krasznokvajda, Forró - Van olyan iskola, ahol se gáz, se fa, pedig itt a fűtési szezon. A családok is bajban vannak.A fűtési szezon kezdetén bizakodóak a kistelepülések iskolái. Bár most még nem áll rendelkezésükre annyi tüzelő, amennyire tavaszig szükségük lenne, de ki így, ki úgy megpróbál pénzt, fát vagy szenet szerezni.

A vilmányi óvodában már befűtöttek, az iskolában még nem, hiszen spórolni kell azzal a kevéske tüzelőanyaggal, amit nyáron gyűjtögettek össze. Sztankai Szabolcs igazgatótól tudjuk, hogy van a raktárban egy kis fa és papír, ami talán a hónap végéig kitart. De hogy mi lesz azután, azt nem tudni. Az önkormányzat tetemes tartozása miatt ugyanis másfél éve nincs gáz, és a tavalyi fát is csak a nyáron tudta kifizetni a település több részletben. A polgármester megpróbál szponzorokat szerezni vagy olyan tüzelőanyagot, amelyet nem kell rögtön kifizetni, de egyelőre sikertelenül, mondta az Észak-Magyarországnak az igazgató. Mint arról korábban írtunk, a vilmányi iskolásoknak minden második szombaton tanítási nap van, ami szintén a spórolás egyik módja. Az intézményben ugyanis két héttel hosszabb szünetet tartanak majd, hogy januárban, a leghidegebb hónapban ne kelljen sok tüzelőt elhasználni.

Bált rendeztek

A krasznokvajdai általános iskolában már langyosak a radiátorok. Még nem fűtenek teljes gőzzel, hiszen itt is be kell osztani a rendelkezésre álló tüzelőt. Tavaly télen az önkormányzati területeken álló fákat kellett kivágni, hogy meleg legyen az iskolában, de szponzorok is besegítettek. Ebben a tanévben szinte semmit sem változott a helyzet, állapította meg Kurek Gáborné iskolaigazgató-helyettes. Épp a hét végén rendeztek jótékonysági bált, hogy a bevételből fát tudjon vásárolni az iskola. Valamennyit sikerül is, hiszen 200 ezer forint jött össze a mulatságból, többen pedig tüzelőt ajánlottak föl, de még ez is csak december végéig lesz elég az iskola melegen tartásához. Itt nem tudják megoldani a hosszú téli szünetet, mert a gyerekek 10 településről járnak az iskolába, és a Volán-buszok szombaton másképp közlekednek, mint hétköznap. A kiesett napokat pedig csak szombaton tudnák bepótolni.

Talán nem lesz hideg

A forrói iskolában is gázszünetet kellett tartani az elmúlt tanévben, azért itt is langyoskás radiátorokkal kezdték a fűtési szezont. Tavasszal csak nagy nehézségek árán tudták kiegyenlíteni a gázszámlát, de reménykednek, hogy talán most nem lesz túl hideg a tél, mondta az Észak-Magyarországnak Szabó Gézáné igazgató.

Szerettük volna megtudni, hogy azokban a miskolci társasházakban, ahol az ott lakók tetemes közüzemi tartozást halmoztak föl, mi lesz a távfűtéssel, de Pásztor Imre, a Miskolc Holding szóvivője később ígért választ.

ÉM-HE


Fűtés nélkül a családok

Nem csak az iskolák, de a családok is bajban vannak. A Katolikus Karitász egri igazgatójának, Árvai Ferencnek az a tapasztalata, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénből is egyre többen kérik a segítségüket a tél közeledtével. Több száz családról van szó, akik azért írtak levelet a segélyszervezetnek, mert nem lesz mivel fűteniük. Sokan vannak közöttük olyanok, akik korábban gázzal fűtöttek, de a magas számlát már nem tudták fizetni, így kikötötték náluk a gázt. Ezekben a lakásokban nehéz másfajta fűtési módra megoldást találni. A Katolikus Karitász lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni, de valószínűleg csak 50-60 családnak tudnak majd fát vagy lignitet vásárolni, jelezte az igazgató.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában