Helyi közélet

2011.10.19. 09:16

Haza nem adható újszülöttek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyre több az olyan újszülött, amelyik nem a saját családjába kerül születése után.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyre több az olyan újszülött, amelyik nem a saját családjába kerül születése után.A jelenségre dr. Nagy Gábor főorvos, a B.-A.-Z. Megyei Kórház szőlészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője hívta fel a figyelmet:

– Intézményünk ellátási területének köréből eddig (az átlagos 2600 szülésszám mellett) évente 10-12 olyan újszülött került ki, akit nem adhattunk haza. Idén 32-nél tartunk, de év végéig alighanem meglesz a 40, holott a születésszám a 2200-at nemigen haladja meg - közölte a főorvos. Elmondta: igaz ugyan, hogy mindig akadnak olyan anyák, akik nem is akarják hazavinni újszülöttjüket – azaz otthagyják őket, vagy hivatalosan önként lemondanak róluk –, jellemzőbb azonban, hogy már úgy érkeznek a szülészetre, hogy a védőnők előzetes jelzése alapján az illetékes önkormányzat értesítette a kórázat: az újszülött szociális körülmények miatt nem bocsátható haza. Az ilyen újszülöttek egy része nevelőszülőkhöz kerül, a többiek pedig a nagybarcai otthonba.

Most ért ide

– Jelen pillanatban 6 olyan szülés előtt állunk, amelyre az említettek vonatkoznak, azaz előzetesen megkaptuk a hatósági végzést, holott még az októbernek sincs vége, ezért is mertem „megjósolni” év végéig a 40-et - magyarázta dr. Nagy Gábor.

A főorvos a jelenséget - csökkenő születésszám mellett növekszik a súlyosan hátrányos helyeztben lévő családok száma - roppant aggályosnak tartja. Felhívta a figyelmet arra is: jóllehet az ország gazdasági teljesítményének csökkenésével párhuzamosan hazánkban évek óta csökkent a születésszám, ez a tendencia megyénket csak most érte utol (itt eddig stagnált a születésszám).

Következtetések

– Ha ez tudatos volt, vagyis sokan a családok megélhetési forrásának tekintették a gyermekszületést, az akár még örvendetesnek is mondható. Ha viszont spontán reakció volt, vagyis errefelé egyáltalán nem számoltak azzal, hogy a gyermek felnevelésének gazdasági feltételei is vannak, az a családtervezés teljes csődjét jelenti - véli a főorvos.

ÉM-SzK


"Csak" ott hagyták

A megye másik jelentős szülészeti osztályának vezetője, dr. Hardonyi András főorvos elmondta: a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban tavaly összesen 1923 gyermek született, közülük 12 újszülöttet „hagytak az osztályon”. Az idei szülésszám a tavalyi hasonló időszakhoz képest 54-gyel kevesebb, eddig 8 újszülöttről mondott le az anyjuk. Sem 2010-ben, sem 2011-ben nem kaptak olyan utasítást, végzést hogy szociális okból nem bocsátható haza valamely újszülött.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában