Helyi közélet

2011.10.05. 19:21

Az önkormányzat kertjéből a gyerekek asztalára

Harsány - Beérett az elgondolás és munka „gyümölcse”: szerdán épp a burgonyát takarították be.

Harsány - Beérett az elgondolás és munka „gyümölcse”: szerdán épp a burgonyát takarították be.A harsányi önkormányzat 2011 tavaszán önerőből való gazdálkodásba kezdett, azzal a céllal, hogy önellátóvá tegye a települést. Sertéstartást, szántóföldi, valamint konyhakerti növénytermesztést folytatnak – idény és igény szerint hol 3, hol 20 – közmunkás bevonásával.

Krumplifőzelék, a sajátból

Szerdán a falu iskolájában, óvodájában már olyan ételt, nevezetesen krumplifőzeléket ehettek a gyerekek, amelyhez a krumplit aznap takarították be a közös konyhakertből.

– Még az én fiam is bevágta, pedig amúgy nem valami nagy főzelékes - árulta el Szabó Gergely polgármester. – Úgy látszik, a „sajátnak” megvan a varázsa - tette hozzá.

A krumplibetakarítás eseménye kapcsán (egyébként mésfél hektáron 60 mázsa termett, ebből akár még eladásra is futja) a polgármester a médiumok képviselőinek elbüszkélkedett a sertésteleppel és kukoricával is. Elmondta: eddig is folyamatosan használták fel a „közösben” termelt zöldbabot, tököt, hagymát. A sertéstelepen jelenleg 18 sertést hizlalnak, amelyek november végén-december elején lesznek vágásérettek. Ez sertéhúsból nem elégíti ki a helyi konyhai igényt, ahhoz úgy 40-re volna szükség, tudtuk meg. De hiszen nem is azt tervezik, hogy itt megállnának. Jövőre még nagyobb területen (a 8 hektár helyett 14-en) és nagyobb sertésállománnyal folytatják gazdálkodást, a Szociális Földprogram támogatásával.

Segítséget kapnak, adnak

Ennek keretében 13 embert folyamatosan, csaknem egy éven át, napi 8 órában foglalkoztathatnak, továbbá 3 millió forintot fordíthatnak vetőmagra, kemikáliákra és gépekre. A foglalkoztatás feltétele, hogy az arra vállalkozó a saját kertjét is művelje, amihez vetőmaggal és szaktudással járul hozzá az önkormányzat.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában