Helyi közélet

2011.10.18. 20:09

2013-ban irány a tapolcai strand?

Miskolc - „Ezer dolgot össze kell rakni, hogy megindulhasson Miskolctapolca fejlesztése.”

Miskolc - „Ezer dolgot össze kell rakni, hogy megindulhasson Miskolctapolca fejlesztése.”Ezzel kezdte dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, mikor a miskolctapolcai tervekről, a hetekben elkészült fejlesztési koncepcióról kérdeztük. Elsősorban annak kapcsán, hogy a csütörtöki testületi ülés elé kerül egy napirend, amely a városrésszel foglalkozik. Egészen pontosan a tervezett projekthez kapcsolódó előkészítési költségek fedezetének biztosításáról rendelkezik. De mi és legfőképp mikor lesz Miskolctapolcán?

Turisztikai, gazdasági és építészeti koncepciót kell összerakni, hogy megindulhasson a terület fejlesztése – mondta a polgármester. Ezek alapján – folytatta – kirajzolódnak azok az elemek, amelyek az önkormányzat számára gazdaságilag is megvalósíthatóak. A tervezett beruházás összköltsége várhatóan 6,5-7 milliárd forint, a támogatás tartalma körülbelül 4-5 milliárd lesz. Hangsúlyozta: ezek előzetesen becsült számadatok, amelyek összege, mértéke természetesen függ a megjelenő turisztikai nagyattrakciós pályázati kiírástól. De azt is elmondta: a központi pályázat meghirdetésére azonban még várni kell.

Irány a strand

A polgármester arról is beszélt, hogy a városrész fejlesztésére mindig születtek érdekes tervek, gondolatok, de ezek nem lettek megfelelően összerakva. Azt is hangsúlyozta: befektetővel egyelőre nem tárgyalnak, már csak azért sem, mert nem azt szeretnék, ha egy magáncég találja ki, mi legyen a városrészben. „Az ott élőknek és a városnak együtt kell meghatározni a fejlesztést irányát” – fogalmazott.

Azt is megtudtuk, ez már megtörtént, és ez alapján az elképzelések alapján készítette el az Eurospa Kft. Miskolctapolca fejlesztési koncepcióját. Ennek legfőbb pontja az, amit a tapolcaiak évek óta kérnek, azaz a strand. Dr. Kriza Ákos azt azonban elmondta: egy szimpla strand már évek óta nem fenntartható, éppen ezért olyanban gondolkodik a város, amely nem csupán nyári fürdő, hanem négyévszakos, és amely a strandolás öröme mellett, olyan egyedi szolgáltatásokat nyújt, amely az új fürdőkomplexumot egyedivé teszi. „Egy felelős városvezetésnek olyan beruházás kialakítására kell törekedni, amely gazdaságos” – hangsúlyozta. Ezért az új fürdő kialakításánál alapelvként tűztük ki a geotermikus energiára épülő tervezést.

Persze a koncepció nemcsak a strandot preferálja, a teljes völgy fejlesztésére megoldást kínál és ezzel együtt megoldást nyújt Tapolca számos problémájára is – vélekedett a polgármester. Mint sorolta: fürdő kialakítása, őspark rendezése, csónakázó tó felújítása, új infrastruktúrával való ellátása, a békás tó kibővítése, közterület-fejlesztés, Barlangfürdő fejlesztése, Monostor feltárása, Hejő-liget fejlesztése, kolónia területének rehabilitációja, a terület hasznosítása, akár apartman házak kialakítása vállalkozás bevonásával és Görömböly turisztikai fejlesztése. 

Lezárnák a további fejlesztést

Korábban – az Észak-Magyarország is megírta – a miskolctapolcaiak is készíttettek terveket a strand felújítására. Használhatóak ezek? „Tisztelem azt a munkát, azt az erőfeszítést, amelyet a tapolcaiak tettek a fejlesztés érdekében, de azok a tervek, amelyek elkészültek, lezárnák a városrész további fejlesztési lehetőségeit. Nem beszélve arról, hogy az elkészült koncepció fő irányvonalként a gyógyturizmust határozza meg. A tapolcaiak tervéből sok mindent felhasználtunk, de az ő terveiktől a miénk abban különbözik, hogy mi nem csak fürőben gondolkodunk, hanem egész Tapolcában.

Dr. Kriza Ákos azt is elmondta: a strand kettéválasztáa nem működőképes. „Emlékezzünk vissza, hogy a gyerekrészt nem sokan használták, hiszen ott egy híd választotta ketté a fürdőt. Ezt a hibát újra nem lehet elkövetni. A tapolcaiak terve szerint a két strandot összekötő fa hidat egy más típusú átjáróval helyettesítették volna, de ennek ellenére megmaradt volna a két terület szétválasztása. Szerintünk a két területet egy nagy, egybefüggő területté kell alakítani, annak érdekében, hogy minél komplexebb, nagyobb választási lehetőséget biztosító szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a rendelkezésünkre álló területen” – válaszolta a polgármester.

Ha gyógyturizmus, akkor ahhoz a termálvíz feltárására is szükség van. Erre mikor kerül sor? „Ez a kérdés már régóta foglalkoztatja- azt hiszem okkal- a tapolcai lakosságot. Az előző vezetés idején ilyen vizsgálatok már történtek, a Miskolci Egyetem készítette el azt a tanulmányt amelyből kiderült, hogy sajnos Tapolca geológiai adottságai miatt szinte kizárt, hogy a jelenleginél melegebb vizet hozzanak fel, amit bizonyít az is, hogy a békás tó melletti Szerelem szigetek és a kicsit távolabbi Parki kútból sem sikerült melegebb vizet felszínre hozni, mint a barlangfürdő 30 méteres kútjából. Sőt, minél lejjebb fúrtak, annál hidegebb víz jött fel! Szerintünk a geotermikus energia hasznosítása alapvető követelmény. Igaz, hogy Miskolctapolcán nincs forróvizünk, de rengeteg 30-31 fokos vizünk van, amely igen nagy geotermikus potenciált jelent. A terveket úgy dolgozzuk ki, hogy a területen lévő források geotermikus energiáját hasznosítjuk, vagyis munkára fogjuk a fürdő fenntartható működtetése érdekében, de biztosítjuk azt is, hogy a rácsatlakozás lehetősége is meg legyen a Mályiból érkező forró vízre. Vagyis vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy hogyan juthatunk hozzá a termálvízhez a leggazdaságosabb módon” – mondta dr. Kriza Ákos.

A polgármester azt is hangsúlyozta: a strandot, közösségi helyeket mindenképp a város üzemeltetné, s a későbbiekben szeretnék bevonni a magántőkét (például éttermeket, büféket üzemeltető cégeket). Beszélt arról is, hogy – amennyiben minden megfelelően alakul –, akkor 2013-ban használható lesz a miskolctapolcai strand.

ÉM-NSZR


A jó ötleteket használják

A közgyűlési javaslatban az áll, hogy a tervezett beruházás előkészítési munkálataira – szakmai fejlesztési koncepció, megvalósíthatósági tanulmány készítése, tervezés előkészítése, stb. – 10 millió forint plusz áfára lesz szükség. Valamint a fejlesztéshez kapcsolódóan tervpályázatot hirdetnek, melynek a Magyar Építész Kamara díjszabása alapján előre kalkulált költsége 75 millió forint plusz áfa.  

Ez meghívásos tervpályázat lesz? „Nem. Egy országos, nyílt tervpályázat lesz. Nem folytatható az a gyakorlat, hogy különféle tervtanulmányokra több 10 milliókat költ a város, ahogyan ez eddig történt. Áttekintettük a korábbi tervpályázatokat, amiben vannak jó ötletek is, amiket használni is fogunk. A régi tervben azonban a Kőbánya területére tervezték a strandot. Tették ezt annak ellenére, hogy a szakhatóságok kimondták, hogy oda nem lehet strandot építeni, mivel az egy karsztvíz bázis. Mi egyeztettünk a hatóságokkal, - környezetvédelem, vízművek, stb - és csak ezt követően kezdtünk neki a munkának” – ismertette dr. Kriza Ákos.


Miskolc - A soron következő közgyűlésen szóba hozzák.

Miskolctapolca - A régi strand helyén igényes wellness-központ kapna helyet.

Miskolctapolca - Ma már nem biztos, hogy ilyen bátor lennék – mondta Bihari András, a Bástya Wellness Hotel tulajdonosa.

Miskolc – Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármesterének válasza, a “Mi lesz veled Tapolca?” dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő kérdésére.

Miskolc - Miskolc – Miért külsős cég készítette Miskolctapolca fejlesztési koncepcióját?

Miskolc – Ígért vagy sem kormányzati támogatást a miniszterelnök Miskolctapolca fejlesztésére?

Miskolc – Orbán Viktor miniszterelnök – sajtóinformációk szerint – 5-7 milliárd ígért Tapolca fejlesztésére.

Miskolc – Az Eurospa Kft.-t is bevonták a miskolctapolcai fejlesztési tervek elkészítésébe. Mennyiért?

Miskolc – Országos tervpályázatot ír ki a városvezetés hamarosan Miskolctapolca fejlesztésére.

Miskolc – “Valótlan hír látott napvilágot az egyik internetes portálon. Nem igaz, hogy a Miskolci Önkormányzat megveszi a Juno szállodát!” – tájékoztatta a Borsod Online-t Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési kft. ügyvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában