Helyi közélet

2011.09.16. 13:31

VM: precedens értékű földpályázat a Bükki Nemzeti Parknál

Budapest (MTI) - A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága haszonbérleti pályázatot írt ki arra a 4.200 hektárnyi területre, amelyet korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. jogosulatlanul bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken.

Budapest (MTI) - A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága haszonbérleti pályázatot írt ki arra a 4.200 hektárnyi területre, amelyet korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. jogosulatlanul bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken.

A VM az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében rámutatott: az ügy precedens értékű, mert a nemzeti parkok 1990 és 1995 között számtalan, az állam számára előnytelen szerződést kötöttek több tízezer hektárra.

A szaktárca kiemeli: az ügy előzménye, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.

A Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a - döntően termőföld - területeket, amelyek után összesen több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét térítés nélkül használta.

A megállapodás 1995-ös aláírásakor csak 10 évre adhatták volna bérbe a földeket, ennek ellenére a szerződésben 20 éves időtartamot állapítottak meg. Emellett a cég a természetvédelmi feladatait sem látta el, a szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről számoltak be - olvasható a szaktárca közleményében.

A VM tájékoztatása szerint a precedens értékű ítéletet követően a terület vagyonkezelője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága "példás gyorsasággal" elkészítette a haszonbérleti pályázati kiírást. Egyeztettek a térség önkormányzataival, szakmai szervezeteivel és gazdálkodóival.

A 4.200 hektárnyi területre a pályázatokat október 3-ig lehet benyújtani a nemzeti parkhoz. Az eredményt október 25-én hirdetik ki, ezt követően folyamatosan kötik meg a szerződéseket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a terület meghirdetésekor a kormány birtokpolitikai koncepciójának megfelelően előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat, az induló gazdákat, az állattartókat.

A szerződések alapján a pályázóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában