Helyi közélet

2011.09.14. 11:46

Szerencs: Újra "nekifutnak" az Önhikinek

Szerencs - A költségvetés módosításáról és újabb Önhikis pályázat beadásáról is döntött a szerencsi testület.

Szerencs - A költségvetés módosításáról és újabb Önhikis pályázat beadásáról is döntött a szerencsi testület.

Újabb rendkívüli ülést tartott múlt pénteken a szerencsi testület. Mint Koncz Ferenc, a város polgármestere fogalmazott: ebben az évben már több rendkívüli ülést hívtak össze, mint rendes ülést, hiszen összesen 18-at tartottak. Az immár tizedik rendkívülinek két napirendi pontja volt, az idei évi költségvetés módosítása, valamint pályázat benyújtása Önhiki támogatásra.

Korrigálásra szorul

– Az Önhiki pályázat benyújtása kapcsán áttekintettük a város költségvetését, s olyan tételeket találtunk, amelyek korrigálásra szorulnak – ismertette Czakóné Szikszai Orsolya, városgazdasági csoport vezetője a képviselőtestület előtt. – Részben, mert a bevételek csökkenése várható az iparűzési és a telekadót illetően, ezért javasoljuk a két adónemben előirányzott mértékének csökkentését 50 millió, illetve 15 millió forint összegben. A másik ok pedig a kiadások növekedése.

Mint mondta, egy részt a 2010-et terhelő kifizetetlen számlák áthúzódó tételként nehezítik a város működését, emellett az áramdíj márciusi emelkedése miatt mintegy 5 millió forint költségnövekedés várható a közvilágítás területén. Ráadásul a korábbi testületi döntés értelmében az ügyeleti társulási hozzájárulás mértéke 27 forintról 40-re emelkedett, ami – a város lakosainak száma alapján – mintegy 1,5 milliós költségnövekedést fog eredményezni.

– Mindezek miatt a város költségvetésének működési forráshiánya mintegy 76,5 millió forinttal növekszik – összegezte.

Takarékosabban élni

Dr. Takács István képviselő szerint tovább kell csökkenteni a kiadásokat. Hozzászólásában megjegyezte, hogy a város adóbevételei közel a felére csökkentek a 3-4 évvel ezelőttihez képest – az egykoron közel 700 millióval szemben most 400 millió.

– Viszont évekkel ezelőtt, kialakult a városnak egy életvitele, így gyakorlatilag többet költ a város, mint amilyen lehetőségeink vannak. Világosan látszik, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, egyébként tovább fog nőni a város eladósodottsága – mondta.

Képviselőtársa, Heves János arra kereste a választ, hogy áll jelenleg a város eladósodottsága. Mennyi a szállítói és egyéb tartozások összege, s ez hogyan változott ebben az évben? Megfordult-e ez az eladósodottsági trend, folytatódik vagy stagnál?

A jelenlegi helyzet

A kérdésekre Koncz Ferenc jelezte, bár a legutóbbi testületi ülésen is felmerültek ezek a kérdések, ismételten elmondja: 2010. december 31 én 258 millió forint körül volt a kifizetetlen számlák összege, 2011. június 30-án már csak 222 millió, júliusban pedig további 108 millióval, az akkori Önhikivel csökkentették.

– Ez természetesen nem jelenti azt, hogy megszűntek a tartozásaink, továbbra is rettenetes gondokkal küzdünk, de ez nem ennek az önkormányzatnak a bűne. Általában is nehéz helyzet van, ezenkívül megörököltünk egy rendkívül súlyos és nyomasztó pénzügyi helyzetet. A takarékossági lépések egyértelműen látszanak, 100-150 millió forintot fognak kitenni az év végére a mostani folyamatok szerint. További lépéseket is tehetnénk, de ehhez nagymértékű létszámcsökkentést kellene végrehajtani a város intézményeiben, amit igyekeztünk eddig elkerülni, s erre teszünk óriási erőfeszítéseket a továbbiakban is. Ebben a munkában kérek segítséget – hangsúlyozta a polgármester.

ÉM


Csökkenteni a működési hiányt

Az önkormányzatok évente kétszer pályázhatnak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került támogatásra. Szerencs az előző fordulóban csaknem 109 millió forintot nyert, de az önkormányzat súlyos anyagi helyzete miatt már a szeptember 10-ei második fordulóra elkészült a következő pályázati anyag. 

– Figyelembe véve az elfogadott költségvetési módosításokat, a pályázat 154 millió 887 ezer forint összegű működési célú hiánnyal számol és a teljes összegre nyújtjuk be pályázatunkat – jelezte Czakóné Szikszai Orsolya.

Mint az Koncz Ferenc megjegyezte, a város új önkormányzata összesen 158 millió 800 ezer forintot nyert már Önhiki formájában.

– Először 50 milliós támogatást kaptunk, ennek fele vissza nem térítendő, a másik fele azonban visszatérítendő kamatmentes hitel. A 108 millió 800 ezer azonban teljes mértékben támogatás. Akkor elmondtuk, hogy az országban a tizedik legnagyobb Önhikit kaptuk meg és előttünk csak igazán nagy városok szerepeltek. Éppen ezért ezen a mostani pályázaton nincsenek ilyen jó esélyeink, de bízunk benne, hogy sikerül minél magasabb támogatást elnyernünk – hangsúlyozta a polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában