Helyi közélet

2011.09.20. 14:54

Tizenöt éves a miskolci színháztörténeti és színészmúzeum

Miskolc (MTI) - Születésnapi rendezvénysorozatra készül a miskolci színháztörténeti és színészmúzeum, az intézmény ugyanis idén ünnepli tizenöt éves jubileumát.

Miskolc (MTI) - Születésnapi rendezvénysorozatra készül a miskolci színháztörténeti és színészmúzeum, az intézmény ugyanis idén ünnepli tizenöt éves jubileumát.

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum Színháztörténeti és Színészmúzeuma a vidék egyetlen ilyen jellegű intézménye. Az évforduló kapcsán ünnepségsorozatot szerveznek szerdától, a magyar dráma napjától október 25-ig, az első magyar hivatalos színielőadás napjáig. Rendezvényeik kapcsolódnak az építészet hónapjához és a múzeumok őszi fesztiváljához - mondta el Bán András, a galéria igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: tavaly Hódolván Tháliának címmel elkészült az új állandó kiállítás, amely a miskolci színjátszás történetét mutatja be, összefogva két évszázadot. Azóta különösen "kedvenc és jó helye lett a múzeum a miskolciaknak" és élő, pici kulturális magja lett a városnak.

Rámutatott: kiváló a kapcsolat a Miskolci Nemzeti Színházzal, ez megmutatkozik a tárlatok, a programok sorában, a jövőben pedig szélesítik ezt a palettát a zene és a tánc műfaja felé, hiszen az operafesztivállal, a teátrum tánctagozatával lehet és kell építkezni.

Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus kifejtette: a lehető legszélesebb réteget szeretnék megszólítani a gyerekektől, az idősebb korosztályig. Ezt tükrözi a születésnapra összeállított rendezvénysorozat is, amely október 4-én például a kicsiket és a művészetet kedvelő felnőtteket egyaránt várja. Játékos foglalkozást tartanak ugyanis Weöres Sándor műveinek segítségével Keresztes Dóra Falra mondok képeket című kiállításán.

Ehhez az egy kiállításhoz négy múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, az óvodások korosztályától a középiskolásokig. "Megajándékozzuk a gyerekeket például a magyar meseirodalom egyik legszebb alkotásával, Weöres Sándor Holdbéli csónakos című mesejátékával" - részletezte. Hozzáfűzte, hogy a résztvevők a látványtervek, a mese résztelei és a dalbetétek segítségével ismerhetik meg az izgalmas, költői szépségű alkotást, sőt a vásári bábjátékok főszereplői, Vitéz László, Paprika Jancsi is "meglátogatják" a múzeumot.

Kitért arra, hogy megnyílik az intézmény épületében a Pincegaléria, mint a kortárs művészet kiállítóhelye. Miskolcon nagy hagyománya van annak ugyanis, hogy különböző művészeti ágak képviselői közös alkotást valósítsanak meg, ez a szellemiség hatja át majd ezt a teret, bővítve a múzeum kínálatát.

A rendezvénysorozat részeként szakmai programokkal is kapcsolódnak az évfordulóhoz, példaként említette az október 25-iki konferenciát, ahová színháztörténeti gyűjtemények, emlékhelyek, emlékházak szakembereit várják.

Vass Nóra, a színháztörténeti és színészmúzeum munkatársa beszámolt a szórakoztató események soráról, itt is széles spektrumban megszólítva valamennyi korosztályt. Lesz Múzeumi a la carte, azaz déli dallamok a színészmúzeumban. A félórás programban egy-egy régi színházi produkció rövid részletét elevenítik fel. Mindehhez egy csésze teát, szörpöt és egyéb finomságokat szolgálnak fel. Várják a környékbeli üzletek, hivatalok, intézmények munkatársait, az arra járókat, legyenek a vendégei a múzeumnak a születésnap alkalmából.

Emellett rendhagyó tárlatvezetést, családi rendezvényeket tartanak, de találkozhatnak a Frappé keretében a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatával, beszélgethetnek a teátrum díszlet- és jelmeztervezőivel - bepillantva ezzel a kulisszák mögé - és felfedezhetik a múltat is színészi szemmel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában