Helyi közélet

2011.09.14. 12:37

Súlyos vállsérülést szenvedett Németh Kornél

Budapest - Szombaton, a szlovák country cross bajnokság aktuális futamán egy ugrásból érkezve egy kiálló fának ütközött és megsérült a Hell Racing Team motorversenyzője, Németh Kornél.

Budapest - Szombaton, a szlovák country cross bajnokság aktuális futamán egy ugrásból érkezve egy kiálló fának ütközött és megsérült a Hell Racing Team motorversenyzője, Németh Kornél.A hétvégén az OKR Racing párkányi csapatának színeiben induló Kornél vállán a hatalmas ütközés következtében izombevérzés alakult ki és a lapockája hátsó nyúlványából letört egy kis csontdarab. Az egy hete bajnoki címet nyert kiváló MX-es azonban bizakodó, a gyors gyógyulás érdekében speciális „teljes test hideg terápiás” kezelésre és gyógytornára jár, ugyanis két hét múlva a cseh bajnokin már újra rajthoz szeretne állni.

Az OKR Racing csapatvezetőjének, Kuba Richardnak a felkérésére utazott Kornél múlt hétvégén Szlovákiába, hogy a csapatot erősítve ismét rajthoz álljon a szlovák country cross bajnokság ladzany-i futamán. Ez a műfaj nem áll messze a tizenhatszoros magyar bajnoktól: 2009-ben megnyerte Németországban a country cross bajnokságot, idén pedig részt vett a szlovák versenysorozat legelső futamán, bár akkor egy műszaki hiba miatt kényszerült idő előtt befejezni a viadalt. Szombaton sem volt több szerencséje újdonsült bajnokunknak, alig egy órája rótta a köröket, amikor baleset történt:

A pálya 80 százaléka az erdőben megy

„Már pénteken, amikor kiutaztam és gyalog bejártam a pályát, nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag a pálya 80 százaléka az erdőben megy. Az év elején vettem részt utoljára country cross versenyen, így nagy örömmel álltam szombaton újra rajthoz. Ráadásul csütörtökön még sikerült egy napot tesztelnem Havasi Zolival, így egy abszolút a pálya terepviszonyaihoz állított futóművel és egy jól felkészített motorral vághattam neki a futamnak” – emlékezett vissza a szombati napra Kornél. A Hell Racing Team ridere ötödiknek rajtolt és négy kör alatt egészen a második helyig jutott, annak ellenére, hogy egyértelműen látszott a többiek pályaismeretből származó előnye. Kornél saját bevallása szerint túlságosan nagy lelkesedése jelentette a problémát:

„Nagyon bennem volt ez a krosszos feeling, hogy menni kell, nem baj, ha az ember kicsúszik egy kicsit a pályáról itt-ott. A balesetet megelőzően is  volt már két húzós akcióm, de valahogy ez sem ösztönzött arra, hogy visszább vegyek. Amikor már a második helyen motoroztam és az extrém enduro szakaszra értünk, ahol én – talán mert technikásabb versenyző vagyok – sokkal gyorsabb tudok lenni, meg akartam előzni az előttem haladót. Akkor történt a baj, amikor újra az erdőbe értünk: ahogy ugrottam ki egy mélyedésből, nekicsapódott a vállam egy kiálló vastag faágnak. Egyből éreztem, hogy nagy a baj!” – mesélt a szerencsés kimenetelű balesetről a kiváló MX-es. Kornél nem csak amiatt mondhatja magát a történtek ellenére is mázlistának, mert az ütés nem a fejét, hanem „csak” a vállát érte, de azért is, mert hamar szakértő kezekbe került, ami nagyban hozzájárulhat a gyors rehabilitációjához.

Egy kis csontdarab is letört

Az első vizsgálatokat a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban végezték el, ahol Dr. Szabó István a következő diagnózist állapította meg: „Kornélt egy direkt trauma érte, amelynek következtében egy izombevérzés látható a vállában, sőt, valószínűleg az izom gyors összehúzódása révén egy kis csontdarab is letört a lapocka hátsó nyúlványából. Első lépésben a fájdalom csillapítása volt a legfontosabb, és viszonylag rövid idő elteltével már alkalmazni tudtuk a gyógytornát, valamint egy speciális „teljes test hideg terápiás” eljárást is. Ezzel a kombinált kezeléssel az a cél, hogy a váll mozgásai szép fokozatosan helyreálljanak, és ne alakulhasson ki – a váll mozdulatlanságából adódó – rettegett szövődmény, a „befagyott váll”.

A már számos világsztáron, többek között Mark Webber Forma-1-es pilótán és Theo Walcott-on, az Arsenal focistáján alkalmazott modern, hazánkban még nem igazán ismert eljárással kapcsolatban az orthopead szakorvos elmondta:

Teljes test hideg terápia

„Ez a „teljes test hideg terápia” Európában egy nagyon jó ismert, de tudományosan még nem annyira jól dokumentált kezelés. Lényege, hogy a pácienst behelyezzük egy hideg gázzal teli területre (ez általában folyékony nitrogén gáz), ahol a körülbelül mínusz 130-160 fokos hőmérsékleten három percig tartózkodik a beteg. A nagyon nagy hideg hatására egy sokkterápiában részesül a beteg: az agy azt érzékeli, lépéseket kell tennie, különben megfagy a szervezet, így emiatt védekező mechanizmusokat indít el. Például a keringést a belső szervek fele úgy indítja, hogy azok melegen maradjanak, illetve olyan anyagokat szabadít fel, amelyek segítik a regenerációt. A hidegterápia előnye, – a nagyon erős fájdalomcsillapító hatáson túl -, abban rejlik, hogy a teljes test regenerálódását segíti, így a kezelés nem csak az izomzatnak, hanem az egész testnek – fizikálisan és pszichésen egyaránt – regenerációt biztosít.”

Németh Kornél most minden erejével a mielőbbi gyógyulásra koncentrál, igyekszik minél többet pihenni, és bízik abban, hogy a kiváló szakemberek segítségével két hét múlva már akár rajthoz is állhat a cseh bajnokság következő futamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában