Helyi közélet

2011.09.27. 19:57

"Romák a pálya szélén"

Kazincbarcika - A roma foglalkoztatás aktuális kérdéseivel foglalkozott a LIGA által rendezett konferencia.

Kazincbarcika - A roma foglalkoztatás aktuális kérdéseivel foglalkozott a LIGA által rendezett konferencia.A társadalmat hatalmas gondok feszítik, melynek az egyik oka, hogy a foglalkoztatásból teljesen kiszorultak a roma munkavállalók. Ezt Tóth Tiborné, a LIGA Szakszervezetek esélyegyenlőségi tagozatának elnöke mondta az Észak-Magyarországnak azon a Kazincbarcikán megrendezett konferencián, mely a roma foglalkoztatás aktuális kérdéseivel foglalkozott. Mint fogalmazott, a LIGA szeretné elérni, hogy a roma emberek visszakerüljenek a munka világába. Terveik megvalósításában segítségükre lehet, hogy a szakszervezeti tömörülésen belül találnak védőnőket, egészségügyi dolgozókat és pedagógusokat, akik a roma gyerekeket a születésüktől a képzésükön át egészen a munka világáig tudják támogatni. A LIGA első feladata volt, hogy kiépített egy országos segítő hálózatot, melyen belül a segítők képzést kapnak, hogy hogyan lehet elérni a munkához szükséges jogszabályokat és forrásokat.

Az elnök kiemelte: rendkívül fontos a roma emberek képzése, hiszen a munkaerőpiacon van egy hatalmas tömeg, melyet a képzetlenségük miatt nem tudnak foglalkoztatni. Ezért egy olyan programot is indítottak, mely különösen a szakmunkásképzésre fekteti a hangsúlyt. Ez azért is fontos, mert a romák szakképzése 20 éves lemaradásban van, tette hozzá az elnök, hangsúlyozva: első feladatnak a romák szocializációját tartja, mert ha ez megtörténik, sokkal könnyebb lesz a tanulás a munkavállalás.

Mélyponton a cigányság

Nagy Elemér, a Kazincbarcikai Kisebbségi Önkormányzat elnöke üdvözli a LIGA konferenciáját. Úgy látja, nagyon időszerűek az itt feltett kérdések, ugyanis a cigányság olyan mélyponton van jelenleg, olyan szegények a családok, hogy most már szinte az életükért küzdenek. A munka világából pedig teljesen kiszorították őket. Abban kellene őket segíteni, hogy hozzájussanak a színvonalas oktatáshoz, ami után munkát kaphatnának, javasolta az elnök.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában