Helyi közélet

2011.09.24. 14:49

Nézőpont: Pénz, pénz és pénz...

<em>Ha csak egyszerűen arról lenne szó, hogy több rendőr kell az utcára és akkor megoldódna a megye közbiztonsága, nagyon leegyszerűsítenénk a dolgot</em>. <strong>Szaniszló Bálint jegyzete.</strong>

Ha csak egyszerűen arról lenne szó, hogy több rendőr kell az utcára és akkor megoldódna a megye közbiztonsága, nagyon leegyszerűsítenénk a dolgot. Szaniszló Bálint jegyzete. Persze a reálgondolkodásúak számára a számok, esetekben a statisztika az ami sokat mond és ha ezt tekintjük, akkor a megyei közgyűlés által tegnap elfogadott középtávú közbiztonsági programnak a fentebb idézett dolog a leglényegesebb megállapítása, tudniillik, hogy több rendőr kellene... És ezt a számot – hogy mennyivel kellene több rendőr – le is írják tételesen a dokumentumban.

A kérdés az, hogy mi a kiindulópont? A bűnügyi statisztika? A sokat citált „ismertté vált bűncselekmények” száma? Avagy az, hogy az emberek miként érzik magukat, azaz az állampolgárok szubjektív biztonságérzete? Szerintem mutathatnak akármit a statisztikák, ha az emberek nem így érzik.

Az elkészült közbiztonsági program számomra szimpatikus, mert mindkét tényezőt megemleti és figyelembe is veszi. A rendőrlétszám emelésén túl olyan ajánlásokat tesz, amelyek – megvalósulásuk esetén – tényleg hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megyében élők a szó reális és érzelmi vetületű értelmében biztonságban legyenek.

A kisördög azért csak-csak előbújik belőlem, mert végigolvasva a koncepciót az a Raimond Montecuccoli grófnak tulajdonított örökbecsű mondás jutott eszembe, hogy „A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz...” Persze igazán még csak nem is kell ahhoz kisördög, hogy kételyek fogalmazódjanak meg abban, hogy az ország jelen financiális helyzetében olyan nagy esélyt nem jósolok annak, hogy a megyében rövid időn belül ugrásszerűen megnőne a rendőrség létszáma és eszközellátottsága. De a terv végülis középtávú, azaz vérhatunk valamennyit a végrehajtásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában