Helyi közélet

2011.09.03. 12:57

Miskolcon még mindig nagyon magas a pollenszám

Miskolc - A négy csillagos kategória az igen erősen allergén szintet jelzi.

Miskolc - A négy csillagos kategória az igen erősen allergén szintet jelzi.

Az idei parlagfűszezonban indította el az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR), amelyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kijött értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul.ű

A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. A hét első felében az előző hetihez képest jelentősen lecsökkent a pollenterhelés - az OKI mérése szerint. A parlagfű pollenkoncentrációja is lecsökkent - ennek ellenére Miskolcon még mindig a nagyon magas kategóriába tartozó értékeket mértek, a négy csillagos kategória az igen erősen allergén szintet jelzi, e mellett a pollenszemcsék mérete miatt a piros, első fokú riasztási szint van érvényben. A csalánfélék virágpora közepes koncentrációban volt jelen a héten.

- ÉM -


Az első a fehér szín, amely azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen. Alacsony pollenszórás esetén első fokú figyelmeztetés lép életbe, melyet zöld színnel jelölnek. Ekkor egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma 1 és 9 között van. 

A levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja már közepesnek számít, ha ez az érték 10-29 közé esik. Ekkor a narancsszínű, másodfokú figyelmeztetés lép életbe. Ha az előző heti adatok alapján egy átlagos napon a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma harminc felett van, az már magas pollenszórást jelöl, innen indulnak a színskála hat szintű riasztási fokozatai.

Az első fokú riasztás színe piros, ekkor a levegőben egy napon 30-49 között lehetnek a parlagfű pollenszemei. Ha ugyanez az érték 50-99 között van, akkor másodfokú, vörös riasztás rendelnek el. Ha egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma száz felett van, a parlagfű pollenszórása már nagyon magasnak számít.

Ezen belül három kategória különül el: 100-199 pollenszemtartalom között (harmadfokú) bordó riasztás, 200-499 pollenszemtartalom között (negyedfokú) sötétbordó, 500-999 pollenszemtartalom között (ötödfokú) fekete riasztás. Ha a hét legtöbb napján az ezret is meghaladja a levegő köbméterenkénti pollentartalma, az azt jelenti, hogy a parlagfű pollenszórása már „extrém magas”. Ekkor lép életbe a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet ambrózia szín jelöl.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában