Helyi közélet

2011.09.30. 12:01

Májer kontra Anonymusok, hatalomra törők

Tokaj - Homokszemek, néha kavicsok kerültek "a borok királya, a királyok bora" városának belpolitikai közéletébe. Jelzi a hajszálrepedéseket, hogy megszűnt a városvezető fölényes támogatottsága, noha ez egyébként természetes jelenségnek számított, hiszen két cikluson át nem volt kihívója.

Tokaj - Homokszemek, néha kavicsok kerültek "a borok királya, a királyok bora" városának belpolitikai közéletébe. Jelzi a hajszálrepedéseket, hogy megszűnt a városvezető fölényes támogatottsága, noha ez egyébként természetes jelenségnek számított, hiszen két cikluson át nem volt kihívója. Mostanra ugyanis alapvetően megváltoztak az erőviszonyok: a képviselő-testületben kisebbségbe szorult a polgármester, még ha csak minimális 4:3 arányban is. Ami ennél is elgondolkoztatóbb: előfordultak ellene a névtelen feljelentések és ennek nyomán a vizsgálat. Az Anonymusok, a hatalomra törők legfőbb vádja az, hogy nem történt áttörő munkahelyteremtés és csökkent a város lakosságának a száma. Májer János polgármestertől arra kértünk választ:mi idézte elő a romlást és milyen kiutat lát ebből az áldatlan helyzetből, avagy Tokaj is Esztergom sorsára jut?

Huszonnégy és fél év távlatából tudom áttekinteni Tokaj előrehaladását, s nem hinném hogy megtorpant volna, hiszen azóta vagyok a település vezetője– jelentette ki Májer János. Egy lepusztult, infrastruktúrában szegényes várost örököltem 1987-ben. Azt hittem akkor, és ma is úgy gondolom, lehet és kell is mit kezdeni a jól csengő Tokaj névvel, amely ismertsége révén önmagában nagy előny. Elhatároztam, hogy megpróbálom bearanyozni a címert. Társakra is találtam és fiatalos agresszivitással kezdtünk bele a tudatos városimage-felépítésbe. Bodonyi Csaba főépítész egységes arculatot adott a településnek, ami valódi hegyaljai várossá tette Tokajt. Nem engedte az újgazdag barokk cicomák és ebbe az ökokörnyezetbe nem illő amerikai stílus meghonosodását. El is fogadták intelmeit az új lakást építők. Ahol nincs főépítész, ott csak a szabályt tartják be, ahol van, ott ügyelnek az esztétikai, a művészeti elvekre. Az ő érdeme a hagyományok ápolása, megőrzése: egységes pincesorunk önmagáért beszél.

A tokajiak érdekében mindig a kormányok által meghirdetett programok mögé álltunk. Antal József azt akarta, hogy legyen mindenkinek érettségije, ezért a középiskolákat favorizálta. A lerobbant gimnáziumunk helyett újat építettünk. Horn Gyula viszont az alapokat tartotta fontosnak, ezért az általános iskolákat támogatta, mi is éltünk ezzel a lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan arról sem felejtkeztünk el, hogy fokozatosan javuljon infrastrukturális ellátottságunk. Rakamazról áthoztuk a gázt, így 7-8 éven át olcsóbban kaptuk, mint a később csatlakozók. Az idegenforgalom növelése érdekében kialakítottuk a Sétáló utcát. Az 1990-es évek végére az infrastruktúra-kiépítettség 100 százalékos lett belvárosunkban. Rájöttünk arra, hogy közoktatási központ csak akkor lehetünk, ha a magas szintű oktatáshoz kiváló feltételek is társulnak. A kereskedelmi iskolát 2010-ben sikerült átépíteni, a kollégiumot felújítani. A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 880 diákjának csak egyötöde helyi, a Kereskedelmi Idegenforgalmi Középiskola 600 tanulója esetében is hasonló az arány.Iskoláink innovatívak, vizsgaközpontok. Nemrégiben a norvég alap jóvoltából hulladékvizsgáló laboratórium létesült 180 millió forintért a Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Minden mindennel összefügg: Bodrogkeresztúron ugyanis hulladéktár van, de a Tarcali Kutatóintézettel is felvették a kapcsolatot talajvizsgálat ügyében.Hamarosan beüzemel a kereskedelmi iskola új tanszállodája, amely munkahelyteremtő beruházás is. Szobaasszonyokat, portásokat, menedzsmenteket képeznek majd itt. A kertvárosban a két óvodát összevontuk, 140 millióért újat alakítottunk ki.

Az ezredfordulóig a fiatalok kulturált szórakozási lehetőségei nyaranta a szabadtérre korlátozódtak, ősztől pedig kimerültek a csocsózásban. Igényeik kielégítése érdekében Kulturális és Konferenciaközpontot hoztunk létre – fogalmazott Májer János. A Zsinagógában már esküvőket is tartanak, a színházi objektumban nyíregyházi bérleteseink is vannak. Az elesettekről való gondoskodás is kiemelt jelentőségű nálunk. Amíg korábban kormos pernyével terítette be a várost a Főtéren levő szociális létesítmény, 2002-ben átadtuk a hotelszerű Időskorúak Otthonát, amely 150 férőhelyes és ebből 50 emelt szintű. A kihasználtsága 96 százalékos! A betegek régebben csak 5-6 szakmás kis rendelőkben gyógyíthatták magukat. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy létrehoztuk a Dombi Sámuel Egészségügyi Központot, mely 98 százalékban önkormányzatunk tulajdona. Itt már 24 szakmás az ellátás, megfordult a betegút:sokan Nyíregyházát is elhagyják az ottani hosszú várakozási listák miatt. Négy szabolcsi település (Rakamaz, Tiszanagyfalu, Tímár és Szabolcs) betegeit is fogadják. Annak idején pedig sokan károgtak, hogy nem tudjuk majd feltölteni orvosi, szakápolói gárdával. Van tüdőgyógyászunk, kardiológusunk, pszichiáterünk, ultrahang-és röntgenorvosunk stb.. Egyedül a gasztroenterológus szakma nem indult be, bár orvosunk már van, csak szakápoló nincs.

Az oktatási és egészségügyi beruházásaink mellett folyamatosan zajlottak az infrastrukturális fejlesztések is– érvelt Májer János. Az 1990-es évek végén fontossá vált a szennyvízhálózat kiépítése a kertvárosban, ez 6,1 milliárdba került és a kistérség 11 települését látja el. Ugyancsak a kertvárosban a 2000-es évek közepe után megoldódott a csapadékvíz-elvezetés, minden utcát bekötöttek a felszíni vízelvezetésbe. Önkormányzatunk kezdeményezésére valósult meg, bár nem a mi pénzünkből a Tisza jobb parti töltésének megerősítése. Az eredménye az lett, hogy a bentonit résfal elzárja a víz útját. A városháza mellett decemberre elkészül 180 milliós költséggel a szociális szolgáltató központ, 100 százalékos uniós támogatással. Önkormányzatunk hozzájárulásával jön létre 70 millióért a máltai szeretetszolgálat telephelye a leghátrányosabb helyzetűeknek. Kosárfonásra 25 embert képeznek, a demizsonokra fűzfavesszőt tesznek. Erre a tevékenységre vállalkozást indítanak be. A fűzfatelephez a területet, az ingatlant a város biztosította.

Nagyon fontos számunkra a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok rendezvénysorozata. Nyolcezer embert várunk a színvonalas programjainkra, melynek Dévald István a főszervezője. A borászatoknak, az étterem-és szállodatulajdonosoknak ez komoly bevételi lehetőség is. Szombaton a Bonchidai Csárdánál Koncz Ferenc országgyűlési képviselő felavatja az Ismeretlen Borivó szobrát. Díszvendégként jelen lesz az ünnepségen és beszédet mond Demeter Ervin, a megyei kormányhivatal vezetője. Osztrák testvérvárosunkból, a burgenlandi Rusztról ötvenen jönnek, a rajnai borvidéki Oestrich-Winkelből pedig harmincan.

A meglévő nehézségeink ellenére terveink is vannak– hangoztatta Májer János. A Patkó-bányai fesztiválkatlanról semmiképpen nem mondunk le. Várjuk, hogy kihirdessék a közbeszerzési eljárás eredményét, a Fővárosi Operettszínházzal szeretnénk működtetni. A város a rehabilitációs pályázat első fordulójában nyert, most lesz a másodfordulós döntés. Az a célunk, hogy az Arany Sas Szálló és a Kulturális és Konferenciaközpont közötti rész is erősítse a harmonikus városképet. Itt állítanánk szobrot Németi Ferencnek. Az egykori moziépületben korszerű piacot alakítunk ki. Mathias (híres bornemesítő volt) látványközpont létesítését is tervezzük,mely digitálisan mutatná be a tokaji és az európai világörökségi borvidékeket magyar, német és francia nyelven. Erre kb.560 milliót nyertünk, de a testület még nem döntött, hogy igénybe veszi-e erre.Kérelmet nyújtottunk be az önrész csökkentésére, ha elutasítják, módosítjuk elképzeléseinket, mert nem akarunk úgy eladósodni, hogy kezelhetetlenné váljon a város. A kisebb beruházások közé tartozik a kilátó felújítása 20 millióért, valamint az általános iskola és a gimnázium nyílászáróinak és homlokzatának cseréje 45 millióért.

Mint az ország szinte valamennyi városának, így nekünk is vannak pénzügyi gondjaink– hangsúlyozta a polgármester. Működési problémákkal küszködik a 4200 körüli lakosú városunk is, mert a normatív finanszírozásból nem lehet fenntartani az itteni intézményhálózatot, de nem állunk az ellehetetlenülés szélén sem. Így van ez az egész országban, akár felfokozottabb módon is. Idei költségvetésünk 4 milliárd 326 millió forint. Működget a város, bár nem a hajdani pénzügyi lendülettel. Ha nem is harmonikusak, de rendszeresek a testületi ülések, az Esztergom-szindróma nem érvényes ránk. Tudja riporter úr:a becsvágy, a hiúság öt évig tart, utána munka van. Különben sem tartoztam soha a reprezentáló polgármesterek közé. Nem szeretem a látványos ünnepségeket, a nagy mulatságokat, valójában megszállott munkamániás vagyok, még ha akadnak is olyanok,akik igyekeznek csőbe húzni. Nem szítom a haragot, többnyire elfogadom mások véleményét. Lehetőleg a kompromisszumra törekszem: 56 évesen már az ember sokat enged az egykori vehemenciájából. Tavalyi testületi döntés értelmében átadnánk az Időskorúak Otthonát, ez azonban nem került végrehajtásra. Ezenkívül három alkalommal is meghúztuk a nadrágszíjat a működési költség leszorítására, hogy minimális legyen a forráshiány. Fájó lépések történtek:– a központi intézkedések miatt – sajnos mindent elvettünk a közalkalmazottaktól, csak az alapbérük maradt, nincsenek kedvezmények, elveszett a Cafetéria is. Az ÖNHIKI-pályázatra az első fordulóban 46 millió forintot nyertünk, de beadunk egy újat a második fordulóra is, 170 milliót kértünk, de tudjuk, hogy csak a töredékére számíthatunk. A felajánlott ingatlanokat kijelöltük, hogy értékesítsük. Ingatlanfedezetet állítottunk a banknak, hogy igénybe vehessünk hitelkeretet, ami biztosítja a következő évben is a működésünket és a fejlesztés alapjául szolgál. Bízunk abban, hogy jövőre nem lesz óriási léptékű állami elvonás, mert akkor el se kezdjük az említett beruházásainkat. Amint a kormány költségvetés-tervezete elkészül, tisztábban látunk: bele szabad-e vágnunk vagy sem a fejlesztésekbe. Jelenleg 260 millió forintos folyószámla-hitelünk van, amely megnövekedhet 2012 első félévére kb. 390 millió forintra. Eddig csak folyószámla-hitelt vettünk fel. A Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével 25 évre akarunk hitelt felvenni forintban beruházásokra, mert az nagyon kedvező. Ennek az összege 393 millió forint. A hosszú távú hitel felvétele létkérdés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben megmarad a beruházások 95 százalékos támogatottsága, lehet hogy csak 65 százalékos lesz, és akkor miből tesszük hozzá a 35 százalék önrészt?!

A sokáig élőknek van két jó hír. Az egyiknek kezdeményezői voltunk, a másiknak kedvezményezettjei leszünk. Részünk van abban, hogy a közlekedésfejlesztési koncepcióban szerepeljen a városunkat elkerülő út megépítése is, melyet jóváhagyott a Parlament, az Országos Területrendezési Tervbe foglalva. Ez az út Nyírtelekről indul és a mádi körforgalomba torkollik majd bele, az átadási határidő 2022. A 30 milliárdos előirányzatban szerepel egy új Tisza-híd is. Tőlünk függetlenül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízta az UVATERV Zrt-t, hogy készítsen fejlesztési programot a Keleti Pályaudvar - Miskolc - Tokaj – Debrecen – Budapest Nyugati Pályaudvar vasúti fővonalra, amelynek célja a vasúti pályát bekapcsolni a nemzetközi vérkeringésbe és elérni, hogy a személyszállító vonatok óránként 160 km-es sebességgel haladjanak. Tokajban is volt már erről egyeztetés Bodonyi Csaba főépítész vezetésével. Felvetették, hogy a vasúti töltést a jelenlegi vasúti hídtól visszabontják 150 m hosszúságban, s helyette a pálya fémoszlopokra lenne építve, olyan megoldással, amely a zajt a mostaninak a töredékére mérsékelné a Baross Gábor és a Hegyalja utcán. A fémpálya 8-10 méterrel eltérne a jelenlegi töltésnyomvonal tengelyétől. Ehhez a szerkezethez csatlakozna a rácsos tartószerkezetű új Tisza-híd, amely zajmentesebb lesz. A 16 milliárdos beruházás 2022-re fejeződik be.

Megkérdőjelezik néhányan 24 éves regnálásom intézkedéseit és még azt is megkapom, hogy nem teszek meg mindent a járási szerepkör elnyeréséért. A lelkiismeretem azonban tiszta. A munkahelyteremtés terén lehetnénk előbbre, de ennek fő akadálya az, hogy a vállalkozók a borsos ingatlanárak miatt elkerülik Tokajt. Ennek következtében csak a szolgáltatásban adódnak munkahelyek: az Arany Sas Szálloda és a tanszálloda felvehet 50 embert, a Patkó-bányai fesztiválkatlan is vagy tizenötöt. Baj van azonban az idegenforgalmi adó befizetési hajlandóságával is, és a munkaerő összetétele sem a legideálisabb. Ezzel együtt augusztusban 263 munkanélkülit regisztrált kirendeltségünk, amely 9,12 százalékos rátát jelent, bizonyára sokan irigylik ezt. A személyes torzsalkodás helyett fel kellene sorakozni a városlakók érdekei mögé és túlélni a nehéz időszakot–árulta el a megoldás receptjét Májer János.

ÉM-BGy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában