Helyi közélet

2011.09.27. 16:40

Lakat került a látnokzsálya-boltra Miskolcon

Miskolc - Három személyt gyanúsít azzal a rendőrség, hogy fiatalkorúaknak nyújtottak segítséget a bódító hatású szer fogyasztásához.

Miskolc - Három személyt gyanúsít azzal a rendőrség, hogy fiatalkorúaknak nyújtottak segítséget a bódító hatású szer fogyasztásához.A rendőrség kezdeményezésére a miskolci önkormányzat hatósági főosztálya ideiglenesen – a büntetőeljárás lezárultáig – bezáratta Miskolcon a beszédes nevű Amsterdam Shopot. Az eredetileg ajándékboltként július 20-án megnyitott boltocskában kis tasakokba kiporciózva szárított növényi részeket árultak. A zacskókon ugyan felirat figyelmezteti a vásárlót, hogy abban gyűjtőknek szánt dísztárgy található, és hogy elfogyasztása veszélyes, főleg a fiatalok körében köztudott, hogy a csomagokban valójában a kábítószerlistán nem szereplő – és így kábítószernek nem minősülő – Salvinorin A nevű, erősen pszichoaktív vegyületet hordozó Salvia divinorum – más néven látnokzsálya vagy jósmenta – található, amit kiszerelése, felhasználási módja és hallucinogén hatása miatt „kártyafűkként” is ismernek a fogyasztók.

Átadása büntetendő

Az interneten is legálisan megrendelhető látnokzsálya forgalmazása, fogyasztása nem tilos Magyarországon, ám bódító hatású hatóanyagot tartalmaz, így az a felnőtt, aki 18 év alatti személy számára átadja, a szer kóros élvezetéhez segítséget nyújt, már bűncselekményt követ el, amiért három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A shopot nyáron is főleg fiatalok keresték fel, de a vakáció végeztével a vásárlók száma ugrásszerűen megnőtt – részben mert a tanévben több vidéki kamasz is Miskolcon tartózkodik. A vásárlók igen gyakran a bolttól néhány méterre futó csendes utcácskában fogyasztották el a „dísztárgyakat”, erről tanúskodnak az ott szétdobált tasakok. Az sem volt ritka, hogy a környéken dolgozó felnőttektől kértek – ám nem kaptak – segítséget a vásárláshoz, mert látszólag is fiatal koruk miatt őket nem szolgálták ki.

Információink szerint a rendőrség három felnőtt személyt gyanúsít azzal, hogy a kábítószernek nem minősülő bódító szer fogyasztásához fiatalkorúnak segítséget nyújtott – köztük az shopban dolgozó lányt is –, így a hatósági osztály átmenetileg bezárathatta az üzletet. A shop üzemeltetőjének már kipostázták az erről szóló határozatot, ami kézhezvételének másnapján lép hatályba. Ha ekkor még nyitva lesz a bolt, egymillió forintos bírságot is kiszabhatnak az üzemeltetőre. Mivel a bírság korlátlan számban ismételhető, minden engedély nélkül nyitva tartott nap egymillió forintjába kerülhet az „dísztárgy-árusoknak” .

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában