Helyi közélet

2011.09.30. 11:31

Józsi bácsi riportja segített

Felsőzsolca - A Katolikus Karitász segítségével javítják ki Felsőzsolca utolsó, árvízrongálta házait.

Felsőzsolca - A Katolikus Karitász segítségével javítják ki Felsőzsolca utolsó, árvízrongálta házait.Szorgos munka folyik a Szent István utca 60. szám alatt Felsőzsolcán. Az itt álló ház előszobáját építik újra a kőművesek, de bent is akad tennivaló bőven. A soha nem látott árvíz több mint egy éve öntötte el a kisvárost, de még mindig akadnak olyan házak, melyek teljes egészében vagy részben életveszélyessé váltak a tavalyi özönvíz miatt. Ez az egyik, melyben Hegedűs Zsolt lakott barátnőjével, de most a ház lakhatatlan, hiszen az előszobát le kellett bontani, az aljzatbetont ki kell cserélni, a válaszfalakat pedig mind újrarakni.

Az egri érsek döntött

Hegedűs Zsolt és még rajta kívül négy család a Katolikus Karitásznak köszönheti, hogy mégis lesz új otthonuk. Ők ugyanis lemaradtak az állami támogatásról ilyen-olyan okok miatt. A történethez hozzátartozik Keszler Józsi bácsi esete is (őt nem találtuk otthon), aki egy tévériportban szerepelt, mert akárhová is fordult, senki nem akart neki segíteni háza újjáépítésében. Felsőzsolcán mindenki ismeri Józsi bácsi esetét:

– Írt levelet a köztársasági elnöknek, aki azt írta vissza, hogy ez az ügy nem tartozik a feladatai közé, írt a miniszterelnöknek, aki azt válaszolta, hogy nincs pénz, a belügyminiszter pedig szintén a pénzhiányra hivatkozott, és tanácsolta, hogy Józsi bácsi forduljon a segélyszervezetekhez – meséli Hegedűs Zsolt. – De a tévériport mégis jó volt valamire, ugyanis azt látta az egri érsek, aki úgy döntött, segítenek a bajba jutott, de támogatás nélkül maradt családokon.

Tüzelőt is hoztak

A hallottakat Árvai Ferenc, a Katolikus Karitász egri igazgatója is megerősíti, aki épp az újjáépítések és építkezések ügyében jár Felsőzsolcán. Miután megszemléli a magasodó falakat, megtudjuk tőle, egy házat építenek fel, hármat felújítanak, egyet pedig vásárolnak. Ez ugyan teljesen kimeríti majd a segélyszervezet tartalékait, de szívesen csinálják, hisz megszokták már, hogy mindenütt ott vannak, ahol baj van. A tavalyi árvíz után megyeszerte 499 házat építettek újjá, bútorokat gyártattak egy üzemmel és háztartási gépeket vásároltak, számos segélycsomagot hoztak és osztottak, de olyan eset is volt, amikor tüzelőt szereztek a családoknak, hogy az új lakásokban fűteni tudjanak, mert a vakolatnak száradnia kellett. Ott segítettek, ahol az állam vagy a biztosító nem nyújtott segítő kezet. A felsőzsolcai építkezéshez és újjáépítéshez a kivitelezési tervek már elkészültek, ha meglesz minden engedély, kezdődhet a munka, tette hozzá az igazgató.

ÉM_HE

Lassan elfogynak a bajok

Ha a Katolikus Karitász segítségével (a tervek szerint november végére) befejeződnek a munkák Felsőzsolcán, akkor végre elmondható, hogy minden család árvíz okozta problémája megoldódott, mondta lapunknak Tóth Lajos, a település polgármestere. A kisvárosban hatalmas károkat okozott a tavalyi árvíz, emlékeztetett: 208 ház összedőlt, de 1800 állt vízben. Az állam 74 házat épített, 64-et pedig megvásárolt az árvízkárosultaknak, de még így is sokan csak a segélyszervezetek támogatásában reménykedhettek. Közben elkezdődtek a tavaly épült házak garanciális javítása, a kivitelező felmérte a hibákat. Van, ahol repedéseket kell javítani, máshol a hiányokat pótolni vagy az építési törmeléket elszállítani. Nagy probléma azonban sehol sincs, állapította meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában