Helyi közélet

2011.09.05. 07:50

Helyszínelők versenyeznek Aggteleken

Aggtelek (MTI) - Magyar helyszínelők mérik össze tudásukat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggteleken kedden és szerdán, a Vedres Mátyás Országos Bűnügyi Technika Emlékversenyen, amelyen a hazai rendőrség színe-java részt vesz majd.

Aggtelek (MTI) - Magyar helyszínelők mérik össze tudásukat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggteleken kedden és szerdán, a Vedres Mátyás Országos Bűnügyi Technika Emlékversenyen, amelyen a hazai rendőrség színe-java részt vesz majd.

A bűnügyi technikusok országos versenyén valódi élethelyzeteket kell elemezniük a szakembereknek. A szervezők és a résztvevők bizton ígérik, hogy "nyom nem marad szárazon". A versenyt már a hatodik alkalommal rendezik meg, minden évben más-más megyei rendőr-főkapitányság ad otthont a nemes vetélkedésnek, az idén a a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi évek vetélkedőin a Borsod megyei csapat rendre kiválóan szerepelt, többször állhatott fel a dobogóra, egyebek mellett ezért is esett a választás a kapitányságra. Hozzátette: a különleges megméretés elméleti és gyakorlati részből áll, az egyes megyei bűnügyi technikai egységek három fős csapatai és a bűnügyi technikai vezetők mint csapatkapitányok részvételével zajlik majd.

Mint mondta, az állampolgárok "csak" a filmekből ismerik a helyszínelők munkáját, éles helyzetekben sokszor előfordul azonban, hogy az ő állhatatosságukon, szakértelmükön múlik egy-egy ügy felderítésének a sikere, ezért is különösen érdekes és látványos a verseny.

A szóvivő az esemény névadójáról is szólt: Vedres Mátyás 1960-tól 1997-ig teljesített szolgálatot a Belügyminisztérium és a rendőrség állományában. A Belügyminisztérium polgári állományába 1960-ban került, ahol a munka mellett 1968-1974 között az Újpesti Dózsa SC jégkorong szakosztály tagjaként kimagasló eredményeket ért el. A sportpályafutás befejezését követően kérte a felvételét a rendőrség hivatásos állományába és bűnügyi technikusként beosztottként és vezetőként is megállta a helyét.

"A társadalomra kiemelten veszélyes bűncselekmények feldolgozásában jelentős eredményeket ért el, sőt az egyik legfelkészültebb bűnügyi technikusként jellemezték" - fűzte hozzá. Mint mondta, a bűnügyi szakember sportolóként is maradandót alkotott. Pályafutását focikapusként kezdte az Újpest ificsapatában, majd 1959-tól az UTE jégkorong szakosztályában látta el a hálóőr szerepét. Az Újpesti Dózsával összesen hatszor nyerte meg az országos jégkorongbajnokságot, és ötször a Magyar Kupát. Vedres volt az első kapus a magyar bajnokságban, aki kapusmaszkban védett. A maszkot Pozsonyban csináltatta, mert 44 arcműtét után megelégelte a fejsérüléseiket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában