Helyi közélet

2011.09.05. 15:51

A múlt tisztelete, a jövő reménye

Farkaslyuk - Egy kicsit más volt az idei Bányásznap az Ózdhoz közeli Farkaslyukon, hiszen az elmúlt hónapokban olyan híreket lehetett hallani, hogy újra nyithat a szénbánya a borsodi településen.

Farkaslyuk - Egy kicsit más volt az idei Bányásznap az Ózdhoz közeli Farkaslyukon, hiszen az elmúlt hónapokban olyan híreket lehetett hallani, hogy újra nyithat a szénbánya a borsodi településen.Ezért most hétvégén nem csak a múltra emlékeztek, hanem a jövőbe is néztek. A farkaslyukiak ápolják a hagyományokat, hiszen hatvanegyedik alkalommal tekintettek vissza a nehézipar sikeres évtizedeire. Az idei Bányásznapon a Gyürky-emlékparkban gyűltek össze mindazok, akik még emlékeznek arra, hogy a földalatti munka a település megélhetését biztosította.

Az ünnepségen előbb Riz Gábor, a térség országgyűlési-képviselője, a megyei közgyűlés alelnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében hangsúlyozta: elkészült az ország rövidtávú energiastratégiája, amelyben ismét szerepel a szén. Igaz, új technológiai módszerekkel, de ismét előkerülhet a föld alól, mint energiahordozó. A Fidesz politikusa azt is megerősítette, hogy az Ózdi Szénbányák Zrt.-t valóban bejegyezték, tehát formálódik a bányászat jövőre a környéken. A cég ügyvezetője továbbra is a Miskolci Bányakapitányság engedélyére vár, hogy megkezdhesse a föld alatt a kutató munkát.

Bizakodnak a helyiek

Gábor Dezső, Farkaslyuk polgármestere tudja, hogy mennyire fontos volt a faluban a bányászat. A föld alatti termelés azonban nem csak a múlt, hanem a jövő is lehet az ott élők számára. A helyiek bíznak abban, hogy belátható időn belül ismét megnyitják a Gyűrky-tárnó ajtaját, és az állapotfelmérés után megint bányászhatnak a föld alatt. A mostani koszorúzás ezért nemcsak szimbolikus jelentőségű volt, hanem egy kicsit a jövő reményét is kifejezte.

– ME -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában