Helyi közélet

2011.08.16. 19:15

Sárospatak kéri a barguzini leleteket

Sárospatak - A Petőfi Bizottság Sárospatakon szeretné eltemetni a Petőfi Sándornak mondott maradványokat.

Sárospatak - A Petőfi Bizottság Sárospatakon szeretné eltemetni a Petőfi Sándornak mondott maradványokat.

Az 1989-ban elhíresült, az egyesek szerint Petőfi Sándor maradványainak mondott, mások által ezt cáfolt barguzini leletet szeretné Sárospatakon eltemetni a nemrégiben alakult Petőfi Bizottság.

– A Petőfi Bizottság azért jött létre, mert véleményünk szerint erkölcsi kötelességünk a barguzini leletek végső nyugalomra helyezése – mondja Bálint Béla, a bizottság egyik tagja. – Azok a jegyzőkönyvek, amelyeket megismertünk, számunkra egyértelműen azt bizonyítják, ezek a maradványok Petőfi Sándor földi maradványai, csak még a mai napig működik egy politikai szándék, amely véleményünk szerint elferdíti a valóságot. Úgy érezzük, a nemzet kötelessége, hogy végleg lezáruljon ez a kérdés. Megítélésünk szerint nem annyira a mítosz, hanem inkább az igazság a fontos ebben az ügyben. Mi azt szeretnénk, ha Petőfi Sándor sárospataki földben nyerne végső nyugalmat, hiszen ő maga is nagy szeretettel emlékezett meg erről a vidékről. Egy Petőfi-kegyhelyet szeretnénk létrehozni a városban, amely méltóképpen képviselné a magyar költőóriás emlékét. Éppen ezért egy civil szervezet, a Sárospataki Konzervatív Kör támogatásával egy aláírásgyűjtő akciót indítunk, amelyben kérjük, hogy Sárospatak kaphassa meg a barguzini leleteket.

A Petőfi Bizottság

A Magyarok Világszövetsége elnöksége 2010decemberben határozott arról, hogy Petőfi Bizottságot hív életre, amelynek fő feladata a költő eltűnésével kapcsolatos összes ismeret feltárása, annak érdekében, hogy Petőfi Sándor földi maradványait a magyar nemzet méltóképpen eltemethesse. A Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottsága 2011. január 20-án az MVSZ székházában megtartotta alakuló ülését.

ÉM-BG


A bizottság tagjai:

  • Erdélyi Ilona PhD, az MTA doktora, irodalomtudós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzor emeritusza, 
  • Bálint Béla, a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója, 
  • Gábos Dezső, fehéregyházi Petőfi Sándor Egyesület tiszteletbeli elnöke, 
  • Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója,
  • Mihályi Molnár László, költő, történész, az MVSZ Elnökségének póttagja, 
  • Varga Béla, a barguzini sírfeltárás vezető régésze.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában