Helyi közélet

2011.08.22. 17:21

Napi ötven szúrás még belefér

Miskolc - Vincze Emil Miskolcon él, és dolgozik. A Borsodvíz Zrt biztonságtechnikai- és gondnoksági osztályvezetője, de az igazi lételeme a méhészkedés. Az elmúlt héten a borsodi megyeszékhelyen két helyen is az ő vezetésével távolítottak el darázsfészkeket. Vele beszélgettünk.

Miskolc - Vincze Emil Miskolcon él, és dolgozik. A Borsodvíz Zrt biztonságtechnikai- és gondnoksági osztályvezetője, de az igazi lételeme a méhészkedés. Az elmúlt héten a borsodi megyeszékhelyen két helyen is az ő vezetésével távolítottak el darázsfészkeket. Vele beszélgettünk.

BOON: Ön a város méhésze?

Vincze Emil: Ez túlzás, hiszen rengeteg méhész van Miskolcon.

BOON: Rendben, de azért a méhészet láthatóan nem új keletű tevékenység az életében.

Vincze Emil: A méhészkedés nálunk családi hagyomány. Már nagyapám és apám is is méhészkedett. Én meg ugye gyerekkoromban ott lábatlankodtam nagyapám kertjében Szabolcsban, a Kisvárda melletti település kertjében. A méhészkedés egyébként régi tevékenykedése az embernek, hiszen több, mint 2600 éve űzzük. Magyarországon már Szent István királyunk korában is foglalkoztak vele. Viaszt, mézet, és sört is gyártottak belőle. Jómagam hétvégi méhész vagyok, hiszen most is Szabolcsban vannak a méheim, apámék kertjében, házában. Ott tárolom a méh családot, olyan negyvenet. Egy jó méh családban egyébként 30 ezer egyed is előfordulhat és egy anya naponta több, mint ezer petét is lerakhat.

BOON: A múlt héten két darázsfészket is el kellett távolítania Miskolcon. Mennyire van ilyenkor veszélyben?

Vincze Emil: Mindkét faj, a méhek és a darazsak is veszélyesek, hiszen az embert betolakodónak veszik. A méhek támadási hajlama változó, sok mindentől függ, még az időjárástól is. Ugyanakkor a különböző szagokra is ingerlékenyek lehetnek. A darázs csípése, harapása ugyanolyan veszélyes, mint a méhé. Érdekességégképpen kijelenthető, hogy például a lovak kevésbé bírják a csípéseket, mint az ember. Azoknál, akik allergiásak a méh szúrására, mindenképpen legyen kálcium.

BOON: Említette a csípést: Önt is csipkedik?

Vincze Emil: A napi adagom ötven szúrás. Addig nincs is baj. Akkor kell felvenni a kesztyűt, ha az első méhcsaládnál, húsz-huszonöt megcsíp. A kesztyű kényelmetlen, de sok esetben jó. Nem szabad félvállról kezelni az ilyen ügyeket. Két hete viszont úgy megtámadtak otthon, Szabolcsban a méhek, hogy 30 év alatt nem tapasztaltam hasonlót. A sok szúrás mellett, 200-250 méh követett egy jó darabig, olyan 20-25 méteren keresztül. A támadóbb hajlamú méhek előfordul, hogy akár 70 méteren át is "űzik" a méhészt, vagy a megtámadott embert. Egyszóval nem árt vigyázni.

BOON: Ha valaki darázs-, vagy méh fészket lát, mit tegyen?

Vincze Emil: Célszerű bejelenteni a tűzoltóságnál, ők tudják az elérhetőségemet is. Évek óta járok velünk menteni ez ügyben: iskolák faláról, magas fákról, vagy éppen egy negyedik emeleti lakás szellőzőjéből. Változó helyeken, változó körülmények között, de mindig megoldjuk a problémát.

BOON: Azoknak a rovaroknak, amelyeket befog, mi lesz a sorsuk?

Vincze Emil: Olyan meleg helyen pihennek, amelyben tulajdonképpen lefúlnak. Van ugyanis egy olyan konténerem, amiben a hőmérséklet 40-50 Celsius fok. Ilyen helyen, ráadásul zárt helyen elpusztulnak. Preparálva lesznek egyébként, és a tervek szerint iskolák kapják meg ezeket a fészkeket, és remélem jó hasznát veszik a tanárok egy-egy biológiai óra alkalmával.

(Juhász-Léhi István)


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Lakossági bejelentés alapján csütörtökön 19.30-kor újabb darászfészket távolítanak el Miskolc, az Aba utca 2. szám alatt.

Miskolc - Védőruhában és védőkesztyűben a faág lemetszésével távolította el a méhész a fokozottan veszélyes lódarázs fészket Miskolcon, a Fazola Henrik utca 11. szám előtti játszótérnél kedden este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában