Helyi közélet

2011.08.04. 17:45

"Kártyafű", legálisan, számlára

Miskolc - Pár száz forintért már Miskolcon is beszerezhetők a dizájnerdrogok.

Miskolc - Pár száz forintért már Miskolcon is beszerezhetők a dizájnerdrogok."Egy kis dohánnyal együtt felcsavarod, és teszel egy csigát a végébe, utána ugyanúgy elszívod, mintha lenne", adott munkatársunknak használati útmutatót az egyik, közelmúltban nyílt miskolci üzletben kínált "dísztárgy"-hoz a boltocska egyik fiatal vásárlója. A "csiga" egy keményebb papírlapból csavart spirál, aminek az a funkciója, hogy meggátolja a cigarettában lévő növénydarabok szájba jutását, miközben a füstben lévő hatóanyagokat nem szűri ki. Az Amsterdam Shop-ban jártunk, ahol a bolt beszédes nevén kívül semmi sem árulkodik a lehetséges árukínálatról.

Különös lehet, hogy a boltocska eladója egy üvegablak mögött foglal helyet – ahol valamelyest védve van a fizetni nem akaró vagy a bevétel iránt élénken érdeklődő vevőktől – és hogy az árucikkeket sem lehet kézbe venni, megtapogatni. Az eladó lányka arról tájékoztatja az érdeklődőd, hogy partikellékeket és dísztárgyakat árul, melyeket ő még nem próbált ki. Az üvegtárolók egyik-másikában valóban látni bohókás kalpagokat és műanyag ördögszarvakat, de az "érdekesebb" árucikkek kis tasakokban kaphatók.

A fantázianevük nem sokat árul el hatásukról, de a boltba betért két fiatal vásárló pontosan tudta, mi a különbség közöttük. "A Konkrétot ajánlom", mondta egyikük, majd hozzátette: "attól úgy 1-2 óráig jól leszel". Elmeséli még, a tasakokban lévő, marihuánához hasonlóan alkalmazható nővényi részek hatása is hasonló a cannabiséhoz: minden sokkal könnyebb lesz, az ember megnyugszik tőle, csak a tetrahidrokannabinoltól (THC, a cannabis hatóanyaga) eltérően a vizeletből nem lehet kimutatni. Ilyen "reklámszöveg" hatására mi mást tehettünk volna? Vettünk néhány tasakkal, csak hogy legyen – hátha még jól jöhet valamikor. Annak példájaként, hogy mennyire nyíltan folyik az árusítás, az eladólány még szabályos áfás számlát is kiállított a tranzakcióról.

Ajándékboltként nyitott

Az üzlet létezéséről a miskolci polgármesteri hivatal is értesül már. Mint Dobos Tímea önkormányzati szóvivő elmondta, az bolt július 20-án nyitották meg, a hatósági osztály 26-án vette nyilvántartásba. A jelenlegi kereskedelmi jogszabályok szerint az üzlet tulajdonosának csak bejelentési kötelezettsége van az üzlet helye szerint illetékes jegyző felé. Ha ez megtörtént, az üzlet megnyitható, vagyis megkezdődhet az árusítás. Az említett üzlet ajándék, játékárú forgalmazására jogosult. A szakhatóságok a nyilvántartásba vétel utáni 30 napon belül tartanak hatósági ellenőrzést, mely során azt vizsgálják, hogy a bolt megfelel-e a vonatkozó előírásoknak. Hogy az üzlet a bejelentettől eltérő terméket forgalmaz -e több hatóság vizsgálja, de annak megállapítása, hogy ezek tiltott szerek, vagy kábítószernek minősülő anyagok-e, nem az önkormányzat feladata – tette hozzá a szóvivő.

A bolt bezáratására akkor van lehetőség, ha az üzlet a bejelentésben foglaltaktól eltérően működik vagy egyéb jogszabályi feltételeknek nem felel meg. Kábítószerrel való visszaélés gyanúja esetén a rendőrség kezdeményezheti az üzlet bezárását. Ezzel kapcsolatban az ellenőrzésre jogosult hatóságok még nem keresték meg a jegyzőt., tette hozzá Dobos Tímea.

Anyag, de nem olyan

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője elmondta: a rendőrség csak a kábítószerlistán szereplő anyagokkal visszaélést elkövetőkkel szemben tud intézkedni. Az Interneten bárki által megrendelhető, úgynevezett dizájnerdrogok – amelyek hatásukban a kábítószerlistán szereplő anyagokéhoz hasonló hatást fejtenek ki, de azoktól eltérő hatóanyag van bennük – használatát a törvény nem tiltja, veszélyességükre azonban a rendőrség is minden fórumon felhívja a lakosság figyelmét. A szóvivő hangsúlyozta: vezetni ezen szerek hatása alatt sem szabad, mert a KRESZ bármilyen bódító anyag – így a legálisan felírt gyógyszerek – hatása alatt történő járművezetést tiltja.

Juhászné Ceglédi Tünde, a miskolci drogambulancia vezetője hallomásból ismeri a dizájnerdrogokat, néha beszélnek róla a kezelésük alatt álló droghasználók, de mint elmondta, akik hozzájuk járnak, általában nem ilyen anyagokat használnak. A szakember a dizájnerdrogok veszélyességét abban látja, hogy könnyen, legálisan lehet hozzájuk jutni, és hogy nem lehet tudni, milyen anyagokat is tartalmaznak valójában.

- ÉM-SZP -


Mit, mennyiért?

Miskolcon az Amsterdam Shopban árult kis tasakokban pár gramm zöld növényi rész található, amit valamilyen vegyi anyaggal – valószínűleg a cannabis hatóanyagához, a THC-hoz haszonló szerkezetű és hatásmechanizmusúszintetikus vegyülettel – kezeltek. A szintetikus THC is pszichotróp, mivel azonban nem szerepel a kábítószerlistán, forgalmazását, fogyasztását nem tiltják a magyar törvények.  

A tasakokban árult, különböző fantázianeveken piacra dobott anyagot kiszerelése miatt a fiatalok "kártyafűnek" nevezik. A szabályos importőrrel, gyártóval ellátott tasakokra azt írták: "Dísztárgy – gyűjtőknek". Mivel nem élelmiszerként kerülnek forgalomba, az összetevőit sem kell feltüntetni. A "kártyafű" ára mennyiségtől éshatóanyagtól függően változik, a legolcsóbb ötszáz forint, de kínálnak dizájnerdrogot 7000 forintért is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában