Helyi közélet

2011.08.12. 16:05

Gőzerővel zajlik a homlokzatok felújítása Miskolcon

Miskolc - A belvárosi rehabilitáció részeként több épület homlokzatát is felújítják Miskolcon.

Miskolc - A belvárosi rehabilitáció részeként több épület homlokzatát is felújítják Miskolcon.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) első ütemébe a homlokzat-felújítások, portálcserék is beletartoznak, melynek keretében, illetve a városrehabilitáció részeként idén nyolc épület újul meg: hét önkormányzati, egy pedig vegyes tulajdonban áll.

Van, ami kívül-belül

- A városvezetés elsődleges célja, hogy Miskolc valóban élhető legyen, ezenkívül a város utcáit ne csúfítsák lerobbant és elhanyagolt épületek – fogalmazott Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője. A márciusban kezdődött felújítás során olyan épületek újulnak meg, ahol a legsürgetőbb a beavatkozás, viszont van ahol csak a homlokzat szépül meg, de akad olyan ház is, amelyet kívül-belül felújítanak. Az épületek egységes megjelenése érdekében a Széchenyi 27, 31. szám alatt: homlokzat- és portálfelújítást, illetve cserét végeznek Ezenkívül több Ady Endre utcai ingatlannál – a Búza tér felé haladva (Ady E. u. 5., 18. és 20. számnál) a homlokzat-felújításokon kívül az egykori díszítő elemeket is visszaépítik a fennmaradt képek alapján. A hajdani elemeket régen anyagi okok miatt távolították el, s később nem volt pénz azok helyreállítására. Az előbb említett házak – melyek 100 százalékig önkormányzati tulajdonban vannak – elavult vízelvezetését is rendbe kell hozni, hiszen ez is oka annak, hogy az utóbbi időben állapotuk erősen megromlott.

- Mivel a Weidlich-palota kiemelt műemlékvédelem alatt áll – noha vegyes tulajdonú –, be tudtuk vonni a programba, így megújul az utcafront felőli oldal és új arculatot kap a sétálóutcára valamint az Antall József parkra néző homlokzat is – fogalmazott Dobos Tímea. A sor ezzel még nem zárult le, hiszen a Széchenyi 59. és 61. alatti ingatlant is felújítják. Az IVS első ütemén belül lesznek még apróbb munkálatok a főutcai épületeken, pl. nyílászáró, vagy portálcserék, hogy ezek a házak később kiadhatók legyenek. A kivitelezés összköltsége 350 millió Ft, ennek 50%-a támogatás, a várható befejezés pedig a harmadik negyedévre tehető. - Mindemellett érdemes tudni, hogy a közeljövőben is tervezünk hasonló rekonstrukciókat, mivel az IVS II. előkészítése folyamatban van – emelte ki a szóvivő.

ÉM-KV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában