Helyi közélet

2011.08.11. 14:01

Felsőzsolcán is több száz családon segített a vöröskereszt

Felsőzsolca - Újra a régi mederben folytatódhat a sokat megélt felsőzsolcai családok élete.

Felsőzsolca - Újra a régi mederben folytatódhat a sokat megélt felsőzsolcai családok élete.Végéhez ért a Magyar Vöröskereszt tavaly májusban elkezdett árvízi segélyművelete, melyre több mint egymilliárd forint gyűlt össze. Ezt Felsőzsolcán, egy árvíz által tönkretett, de a vöröskereszt által felújított családi háznál jelentette be Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki elmondta: a szervezet nem tudna segíteni, ha nem kapna megfelelő mennyiségű felajánlást, a tavalyi árvíz azonban mozgósította a segíteni vágyókat. Az elnök köszönetet mondott a legnagyobb támogatóknak, a telekommunikációs cégeknek és az egyik hazai banknak. Most – részben a válság miatt – csökkent valamelyest az adományozó kedv, de a vöröskereszt nagy támogatói kitartottak a karitatív szervezet mellett, mondta Habsburg Ottó.

Felsőzsolca polgármestere, dr. Tóth Lajos elmondta, a tavalyi árvíz a 2200 zsolcai házból 209-et tett teljesen lakhatatlanná. A vöröskereszt az árvíz alatt gyorssegélyt nyújtott, élelmiszert, ruhaneműt adományozott az árvízkárosultaknak, a kitelepített nyolcszáz ember élelmezéséről gondoskodott, takarókkal látta el őket, később pedig a helyreállítási munkálatokból is kivette a részét; építőanyaggal, pénzadománnyal, támogatói munkájával. A vöröskereszt 64 helyi lakóingatlan felújításához járult hozzá 120 millió forinttal.

Az ünnepélyes aktusnak helyet adó családi házban lakó idős házaspár csaknem mindenét elveszítette az árvízben. A ház padlózata 15 centit süllyedt, a falakat víz itatta át. A lakás ma már szépen kifestve, a padló tükörsimán újraburkolva – már csak néhány ingóság pótlására van szükség és beköltöznek. A település másik végében egy egyedül élő, mozgássérült asszony számára új rámpát építettek, mert az előző a víztől teljesen szétrohadt: az új, hosszabb – és így alacsonyabb lejtésű – rámpán már könnyeben tud mozogni kerekesszékével.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában