Helyi közélet

2011.08.28. 13:18

Aranyoklevelek, régi barátok, fél évszázad

Miskolc - Volt, aki 10 éve, volt, aki 50 éve végzett a Miskolci Egyetemen, de az újratalálkozásnak mindenki örült.

Miskolc - Volt, aki 10 éve, volt, aki 50 éve végzett a Miskolci Egyetemen, de az újratalálkozásnak mindenki örült.A Miskolci Egyetem aulájában szombat délelőtt már 10 óra előtt gyülekeztek az egykori hallgatók. Tábla hirdette: 10 éve végzettek, 20 éve végzettek...55 éve végzettek. Ezeknél az információs pontoknál segítették a vendégeket az eligazodásban. De sok segítség nem kellett, hiszen az egykori hallgatók több évtized után is otthonosan mozogtak a campusban. Az ünnepség előtti percek egyébként is azzal teltek, hogy az egykori diáktársak keresték egymást, beszélgettek, felelevenítették a régi emlékeket. Sokan nem egyedül érkeztek, hanem családjuk kíséretében, így büszkén mutatták be egymásnak feleségüket, férjüket, gyermekeiket.

Hubanov Mihályné Hajnal Katalin 35 éve végzett vegyipari gépészként a Miskolci Egyetemen. Nem csak diplomáját köszönheti a campusnak, hanem a szerelmet is. Itt ismerkedett ugyanis meg a férjével – mesélte. A szombati rendezvényre is együtt érkeztek. Mint mondta: Jászberényben élnek, ott dolgoznak, de gyakran járnak Miskolcra, mivel a barátaik itt élnek. „Szerencsések vagyunk, mert egykori tankörtársaink egyben a barátaink is voltak és azok is maradtak” – mesélte Katalin. Jó érzés visszajönni az egyetemre, sok emlék jut eszembe, és jó látni, hogy megújult az épület – mondta. „Csak a szépre emlékezünk a hallgatói évekből” – tette hozzá.

Sorsuk összefonódott

A Miskolci Egyetem, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar 2009 őszén ünnepelte fennállásának, a miskolci campus alapításának 60. évfordulóját. A csaknem hat évtized alatt mérnökök tízezrei végeztek az akkor létesült Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán. A szombati találkozón a 10, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 éve végzett hallgatók vettek részt. A kilenc évfolyam szakmai tevékenysége a magyar ipar, tágabban a magyar gazdaság változásait tükrözi – hangzott el. Megtudtuk azt is: a Nehézipari Műszaki Egyetemen végzettek összetartása legendás, ez köszönhető annak, hogy nagyon sokan éltek a Dudujkán épült kollégiumokban, minden órára szorgalmasan eljártak, sorsuk az öt év alatt összefonódott és a kapcsolatok mindvégig megmaradtak.

Az ünnepségen dr. Patkó Gyula rektor köszöntötte a jubiláló mérnököket és nyitotta meg a nyilvános szenátusi ülést. Beszédét így kezdte: „Fejet hajtunk mérnök elődeink kimagasló teljesítménye előtt.” Megtudtuk azt is, hogy 1961-ben a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 107-en kaptak oklevelet. Szombaton peddig 55-en vehették át az aranyoklevelet, míg egy becsületoklevelet is kiosztottak.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában