Helyi közélet

2011.07.05. 16:51

Szent István-barlang: a cseppkőbarlang, amely gyógybarlang is

Miskolc-Lillafüred - A Szent István-barlangot 1910-ben fedezték fel, a hagyomány szerint úgy, hogy egy kutya beleesett az egyetlen természetes bejáratán át, ami egy 15 m mély üreg volt, és vonyítása nyomán találtak rá magára a barlangra.

Miskolc-Lillafüred - A Szent István-barlangot 1910-ben fedezték fel, a hagyomány szerint úgy, hogy egy kutya beleesett az egyetlen természetes bejáratán át, ami egy 15 m mély üreg volt, és vonyítása nyomán találtak rá magára a barlangra.A cseppkőbarlang első bejárója a wikipedia szerint Kadić Ottokár volt 1913-ban, majd a feltárását 1927-ben kezdték meg Révay Ferenc irányításával. Kialakítottak egy turisták számára is járható bejáratot, bevezették a világítást, és 1931-ben a barlang megnyílt a látogatók számára. A második világháború során a hely komoly károkat szenvedett, a világítás is tönkrement (sokan ide menekültek a háború pusztításai elől), és csak 1955-ben hozták rendbe. A Lillafüreden található nem mindennapi látványosság a felső triász (anizuszi) mészkőben alakult ki; 1445 méter hosszú, vertikális kiterjedése 93 méter.

Pollenmentes, közel 100%-os páratartalom

A barlang még jelenleg sincs teljesen feltárva, nem is látogatható teljes hosszában. Legmélyebb ismert szakasza a Pokol nevet viseli. A megnyitott szakaszon érdekes képződmény a Mamutfogsor, cseppkövesebb barlangszakasz a Meseország, az Oszlopok csarnoka és a Színházterem. A barlang belsőbb részei vízelvezető járatokkal is kapcsolatban vannak, mert 1958-ban és 1974-ben is feltört benne a víz, és a barlangot elöntve, a bejáraton kizúdult az útra. (A barlang a 2010-es óriási esőzések idején is kisebb-nagyobb károkat szenvedett, amelynek nyomait teljesen eltüntették.)

Mivel az István-barlang hűvös levegője nagyon tiszta, teljesen pollenmentes, és közel 100%-os páratartalmú, egy részéből 1988-ban gyógybarlangot alakítottak ki a légúti megbetegedésben szenvedőknek a Fekete-teremben.


Lillafüred hírei:

Miskolc - A 30-as évek Lillafürede, amikor strandolni lehetett a Hámori tóban, golfpálya volt Hollóstetőn és repülőteret terveztek Jávorkútra. Időutazás a Borsod Online-nal!

Miskolc, Lillafüred (MTI) - Befejeződött Lillafüreden az Anna-barlang világítástechnikai rehabilitációja.

Miskolc - A Diósgyőrben és Lillafüreden élők nem elégedettek a két kiemelt turisztikai célpont jelenlegi állapotával és az itt található nevezetességek környezetével, derült ki azon a lakossági fórumon, ahol Diósgyőr és Lillafüred komplex idegenforgalmi fejlesztési projektjét ismertették.

Miskolc - A Diósgyőr-Lillafüred idegenforgalmi fejlesztési projekt témájában tartottak lakossági fórumot kedd este az Ady Endre Művelődési Központban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában