Helyi közélet

2011.07.01. 12:57

Nagy hiányok, kis pénzek Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Állami támogatáshoz jutnak a települések. A megyei önkormányzat a második körben bízik.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Állami támogatáshoz jutnak a települések. A megyei önkormányzat a második körben bízik.

A hazai települések harmada kapott állami támogatást az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok számára kiírt pályázaton. Az idei 33 milliárd forintos keretből most 11,6 milliárdról döntött a kormány, a pénzt jövő héten kapják meg a helyhatóságok. Az önhiki pályázat elsődleges célja a Belügyminisztérium szerint a 60 napon túli közüzemi díjtartozások, az önkormányzatok intézményi ellátottainak élelmezésével összefüggő adósságok, valamint a közoktatási intézmények fenntartásához kapcsolódó forráshiány rendezése. Borsod-Abaúj Zemplén megyében 196 település nyert az első körben (a teljes listát korábban már közöltük). Áprilisban a megyei önkormányzat is benyújtotta pályázatát, de most nincs a nyertesek között. Dr. Csiba Gábortól (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés egyik képviselőjétől megtudtuk, első körben csak a települési önkormányzatok nyertek, ezért most minden megyei önkormányzat másodszor is beadja pályázatát. A Borsod-Abaúj-Zemplén-Megyei Közgyűlés csütörtökön döntött erről. Áprilisban 510 millió forintot jelöltek meg a költségvetés működési célú hiányként, a júniusi határozati javaslatban azonban már 1 milliárd 16 millió 739 ezer forint szerepel.

Takarékoskodnak

Szerencs viszont nyert, több mint 108 millió forintot. Koncz Ferenc polgármester azt mondta lapunknak, nagyon örülnek az összegnek, de legalább 500 millió kellene, hogy a gondjaik megoldódjanak. Mindenesetre komoly takarékossági intézkedéseket hoznak: átalakítják az önkormányzati szerkezetet, és megszabadulnak a gépkocsiktól. A közüzemi tartozásokat megpróbálják lassanként kiegyenlíteni, viszont komoly feladatot jelent számukra az oktatási-nevelési intézmények fenntartása, közöttük egy gimnázium és szakközépiskola működtetése. 

Emőd is jelentős működési hiánnyal volt kénytelen elfogadni a költségvetését. Az önhikis pályázaton most több mint 41 millió forintot nyertek. Lehóczki István polgármester az Észak-Magyarországnak jelezte, az összeget intézményeik működtetésére fogják felhasználni. Csökkenteniük kell a kiadásikat is, ezt létszámleépítéssel tudják megoldani. A polgármester hozzátette: a második körben is pályázni fognak, mivel a hiányuk 130 millió forint.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Megújult rendszerben, a vidékfejlesztési célokat is szem előtt tartva fordít több mint kétmilliárd forintot nyári gyermekétkeztetésekre a kormány; ebből megyénkbe több mint 522 millió forint jut. 

Miskolc - Lesz elbocsátás, új kitüntetés, és eldőlt a Mecénás Pályázat sorsa is.

Miskolc - A megyei közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén a legnagyobb vita arről a napirendről alakult ki, ami arról szól, hogy a megyei önkormányzat oktatási rendszerének átszervezése miatt feleslegessé vált létszámleépítési költségeihez a közgyűlés központi költségvetésből igényeljen támogatást.

  

 

  

 Miskolc - Csütörtökön tartja nyári szünet előtti utolsó rendes közgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Az átszervezések, összevonások miatt újabb 121 főt építenek le megyei fenntartású intézményeknél.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában