Helyi közélet

2011.06.25. 09:52

Visszagépesített határ

<p>Sátoraljaújhely -&nbsp;Péntektől hivatalosan ismét igénybe vehető gépjárművekkel az újhelyi „gyaloghatár”.</p>

 Örökre rajta marad a sátoraljaújhelyi Rákóczi út végén lévő átkelési ponton a „gyaloghatár” név. Valahogy olyan lesz ez pár évtized múltán, mint a miskolci „Villanyrendőr”, hiszen a megyeszékhelyen száznál is több lámpás kereszteződés van, a „Villanyrendőr” az megmarad annak az elsőnek, ami a „Forinton” van/volt. A gyaloghatár péntektől már csak névleg az, hiszen az uniós csatlakozás után hét évvel, a schengeni övezethez való csatlakozásunk után közel négy évvel sikerült elérni, hogy a kerítés lebontása után gépjárművel is át lehessen hajtani ezen az átkelési ponton.

Amiért gyaloghatár

Aki ritkán jár Sátoraljaújhelyen, azok kedvéért illik megemlíteni, a Rákóczi úti határátkelő a nyolcvanas évek közepéig az egyetlen határállomás volt Sátoraljaújhelyen. A város határában megépült közúti átkelő megnyitása után került fel a Ronyva-hídra a kerítés, és onnantól kezdve csak gyalogosan, vagy kerékpárral lehetett átmenni Szlovákújhelybe.

A schengeni övezethez való csatlakozás után lebontották a kerítést, de rögtön beton virágládákat- és behajtást tiltó táblákat helyeztek ki.Közel négy év után módosították az államközi szerződéseket, ismét közúti híd besorolást kapott az átkelési pont, elvégezték a felújítási munkálatokat, így hivatalosan is megnyithatták a gépjárművek előtt azt az átkelőt, amelyet a személygépkocsik három évtizeddel ezelőtt már használtak.

Az ünnepélyes aktuson részt vett egyebek mellett dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, dr. Érsek Árpád, a szlovákiai Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a Parlament Európai Ügyek bizottságának elnöke, Szőllős János, Kassa Megye Önkormányzatának igazgató-helyettese, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Ján Kalinic, Szlovákújhely polgármestere, akik egybehangzóan elmondták, bíznak abban, hogy az a közös akarat és együttműködési szándék, ami ebben az ügyben a két ország politikai vezetőit és parlamentjeit jellemezte, előremutató lesz a jövőre nézve is.

Köszönték szépen

Az újhelyiek pedig köszönték szépen, majd miután a szalagot némi nehézségek árán egy kölcsönkapott késnek köszönhetően sikerült elvágni és a két szomszéd település polgármestere személygépkocsijával a híd két oldaláról indulva, annak közepén találkozva ismét átadták a forgalomnak a hidat, a polgárok immár legálisan is birtokukba vették gépjárműveikkel a Rákóczi úti gyaloghatárt.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában