Helyi közélet

2011.06.04. 11:11

Terítéken a kamara

<div> <div>Miskolc - Bár az elmúlt tíz év igazolta, hogy önkéntes alapon is lehet működtetni a <strong>kamarát</strong>, megyénkben például 2500 tagunk volt és van jelenleg is, azt is megmutatta az eltelt idő, hogy a gazdaságnak szüksége van a szervezettségre, egy fajta szabályozott kontrollra.</div> </div>

A kötelező tagság ugyanis átlátható viszonyokat teremt, s nemcsak azt láthatjuk például, hogy hány szereplője van az egyes ágazatoknak és szabad-e újabb működési engedélyt kiadni bizonyos területeken, hanem kiszűrhetjük többek között azokat a vállalkozásokat, amelyek generálják a körbetartozásokat – összegezte Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke az Észak-Magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösség (ÉMGK) pénteki rendezvényén.

Mint mondta, a miniszterelnök is belátta, hogy hozzá kell nyúlni a jelenlegi rendszerhez és nyugati mintára újra kell szervezni a kötelező tagságot. Ennek feltétele egy erős kamarai törvény, amely rögzíti a működés kereteit. A tisztázandó kérdések között a legfontosabb a feladatrendszer meghatározása, az ehhez kapcsolódó finanszírozás, illetve a vállalkozások képviseletének arányai. Mint mondta, jelenleg folynak az egyeztetések, hogy a szakképzés mellett mely területeket kellene a jövőben a kamarának felügyelnie, s hogy a vállalkozásonként 5 ezer forintos éves regisztrációs vagy kamarai díj mellé (ez az összeg több érdekképviseletei szerv számára is elfogadhatónak tűnik) mekkora forrást biztosítson az állam ezen feladatok ellátására. Jelezte: az már biztos, hogy a kamarai törvény csak a nyári szünetet követő őszi ülésszakban kerül a parlament elé, addig sok kérdés vár még tisztázásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában