Helyi közélet

2011.06.14. 07:48

Operafesztivál: jönnek az oroszok

<p>Miskolc - Liszt Ferenc 13 éves korában írt egyetlen operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című darabot mutatták be a Bartók + Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a hétvégén.</p>

A művet a Miskolci Operafesztivál Nonprofi t Kft., Bayreuth, Eisenstadt és Kassa közös produkciójában állították színpadra. A fesztivál iránt érdeklődők még számos nívós produkciót – többek között világhírű orosz társulatok előadásában két Verdi-operát, a Nabuccót és a Rigolettót – tekinthetnek meg a június 19-ig tartó nagyszabású rendezvényen.

Verdi-operák nívós orosz társulatok előadásában

„A két Verdi-opera garantált minőséget jelent az orosz társulatok előadásában.” A kijelentés Bátor Tamástól, az Operafesztivál Kht. ügyvezető igazgatójától származik, akit arról kérdeztünk: amikor az anyagi nehézségek miatt szűkíteni kellett a programot, miért döntött épp e két produkció megmaradása mellett.

– E két társulattal volt olyan szerződésünk, amelyet már februárban rögzítettünk, s amelyekre már előleget is fizetnünk kellett, a repülőjáratok miatt. A többiek mind busszal érkeztek volna. Amikor értékeltük a helyzetet, ezt is számításba kellett vennünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy felelőtlen anyagi helyzetbe sodorjuk a fesztivált. Emellett e két előadás egyben garantált minőség. A Helikon társulata, Dmitri Bertman rendezésével eddig is hatalmas sikereket aratott a korábbi évek fesztiváljain. A nálunk most először bemutatkozó Galina Vihnevskaja Opera Center társulat fellépéseit is mindenütt siker övezi, szerte a világon.

A társulatok

Helikon Opera Színház

A társulat 1990-ben alakult. A moszkvai anyaszínházukon kívül a világ számos országában vendégszerepeltek, többek között Anglia, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Libanon és Izrael operaházaiban.

Operafesztiváli fellépésük: Június 14., Verdi: Nabucco

Galina Vihnevskaja Opera Center

A legendás szopránról elnevezett Opera Center 2002-ben nyílt meg Moszkvában, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon Oroszország legjobb fi atal operaénekesei számára a kiteljesedésre.

Operafesztiváli fellépésük: Június. 15. , Verdi: Rigoletto

Az operafesztivál mai programja,  június 14.:

11.00: Filmvetítés – Verdi: Giovanna D’Arco – Játékszín, Miskolc

14.00: „Ability játékok – próbáld ki!” - Széchenyi utca, Miskolc

17.00: A Muzsikás együttes és Jandó Jenő koncertje – Bartók + Népzene Zsinagóga, Miskolc

17.00: Fazekas-Gála – a Fazekas Általános Iskola műsora, Városház tér, Miskolc

18.30: Utcatánc - Széchenyi utca Miskolc

19.00: Giuseppe Verdi: Nabucco – Nagyszínház, Miskolc

22.00: Weszely Ernő tangóharmonikázik – Széchenyi utca, Miskolc


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A Herman Ottó Múzeum ad otthont a VI. Fröccsfesztiválnak ebben az évben is, a Papszeren lévő épületben.

Miskolc - Az utcatánc és a juhtúrós lepény volt szombaton a legnépszerűbb.

Miskolc - Az Operafesztivál egyik kísérő programjaként került megrendezésre az Utcatánc szombaton fél 7-kor a Miskolci Nemzeti Színház mellett a sétálón. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában